944 700 хиляди нощувки са реализирани Пловдив и областта само за 10 месеца от януари 2019 до октомври 2019. Хотелските бази в Пловдив продължават да се множат и разрастват. Към края на последния отчетен месец октомври в Пловдивска област функционират 205 места за настаняване, като в тях се включват всички хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване с капацитет от над 10 легла. Спрямо миналата година има регистрирани нови 13 места, където могат нашенци и чужденци да отседнат. 

Последните две години бяха изключително динамични по отношение на хотелиерския бизнес. В трепетно очакване на големия поток от туристи за председателството на Пловдив като Европейска столица на културата предприемачите с възможност вложиха капиталите си в хотелски бази. Част от тях отвориха врати още през 2019, а останалите се очакват да станат факт през 2020. 

Равносметката обаче не е особено оптимистична. По всичко личи, че 2019 година ще е дори по-слаба от 2018. Статистиката сочи следното - за 2018 година има реализирани 1,069 милиона нощувки, като гостите са общо 529 946 души, а от тях 122 810 са чужденци. Към момента са обработени данните само първите 10 месеца от 2019 година, но с прогнознирани средни стойности от тях се очаква през 2019 като цяло нощувките в Пловдив да не прескочат 1,04 милиона, а гостите съответно общо 524 хиляди. Само чуждестранните туристи са се увеличили до около 142 хиляди души. 

Тази статистика рабира се не улавя гостуващите в частни домове, които използват услуги като Airbnb например. 

Парите обаче са вложени, а хотелската, съответно и легловата база се увеличават. Инвеститорите дори се насочиха към обекти от висок клас, които да предлагат лукс и да създават условия за бизнес командировки. През настоящата година бяха открити бутиковия хотел Residence City Garden до Цар-Симеоновата градина, както и хотелът до Централна гара. 

TrafficNews събра топ 5 на хотелите, които към момента се изграждат и се очаква да отворят врати през 2020 година: 

Къде и кой строи? 

Архитектурна перла става хотел с гледка към Античния

Реставрацията на една от архитектурната перла на Пловдив вече е в изключително напреднала фаза. Един от паметниците на тютюневата индустрия в града – фабриката на Мирдас и Ставридис в полите на Сахат тепе, ще се събуди за нов живот след 30-годишно запустение. Сградата на ул. "Ангел Букорещлиев 15, която досега тънеше в разруха, скоро ще бъде отвори врати като нов модерен хотел в старинен стил, който ще бъде с гледка към Античния театър. 

Двама предприемачи – Цветан Пулев и Илиян Филипов, водени от любовта си към старинната пловдивска архитектура, са обединили усилия да възродят построеното през 1890 г. здание за нов живот.

„От дете минавам покрай тази сграда и ми ставаше мъчно като я гледах как се руши. Винаги съм мечтал да я възстановя“, казва Цветан Пулев. През 1993 година той емигрира в Лондон и вече почти четвърт век в британската столица се занимава с реставрация на изоставени стари къщи.  

Предишният собственик на фабриката на Мирдас и Ставридис е бил Филип Хауърд. Две години англичанинът безуспешно се е борил с местната и централната администрации, но след като не успял да получи необходимите за реконструкцията документи, вдигнал ръце и се прибрал в Албиона. Когато Цветан Пулев решил, че е време да пристъпи към изпълнение на детската си мечта, започнал да търси притежателя на зданието. С помощта на адвокат Тони Стойчева той успял да издири Хауърд в Лондон и купил сградата от него. 

Предприемачите са преминали всички процедури през Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за възстановяването на сградата в автентичен вид, спасявайки ценната постройка и давайки модерен лукс в интериора.

„Ние искаме да я възстановим в най-бляскавия й вид, а не да я разрушим, както правят други. Милея за тези сгради в Пловдив, центърът беше пълен със здания от тази епоха, 80 процента от тях вече ги няма“, подчертава Цветан Пулев.

Сградата е изоставена през 1988 г. и оттогава представлява печална гледка на пъпа на Пловдив. Построена е през 1890 г. от тютюнотърговците  Димитър Ставридис и Димитър (Маринов) Мардас по проект на италиански архитект. За времето си Фабрика „Орел” за тютюн и папироси  е една от най-големите и най-модерни в България. В тази сграда са създадени и първите български пури, рекламирани на Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г.

В самото начало на ХХ век „Орел“ е купена от италианския индустриалец Карло Вакаро, който докарва модерни машини и я превръща в най-голямата и модерна в страната. Петнайсетина години по-късно той я продава на Петър Дяков.

Модерен хотел с покрив градина до църквата Света Петка

С бурни темпове върви строежа върху запустелия до преди година терен срещу църквата "Св. Петка" на бул. "Княгиня Мария Луиза". Мултифункционалното пространство ще обединява хотелска част със 134 стаи, конферентна зала за 90 човека, СПА център, пиано бар, ресторант, магазини и офиси.

Освен туристическия наплив, хотелът се цели и към бизнес сегмента, като за целта ще разполага с конферентна зала за 90 човека, четири заседателни зали и различни технологични решения за презентиране. Предлаганите услуги в него ще са от висок клас - за гостите ще бъдат на разположение СПА център със сауна, парна баня, джакузи и зона релакс, фитнес зала, масаж; голям пиано бар с над 80 места, ресторант, магазини, фризьорски салон и бизнес център с офиси. В плана на инвеститорите е залегнал сериозен социален елемент, като целият хотел е замислен като достъпна среда за хората в неравностойно положение. 

Архитектурата на сградата е съобразена със стила на Пловдив, но и представя модерни течения в проектантството. Предвиждат се и над 70 паркоместа. 

Районът вече е изцяло преобразен и облагороден, след като бяха завършени и реконструкции на карето, заключено между бул. "Мария Луиза", "Източен", "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител".

5-звезден лукс под бранда MGallery by Sofitel в сърцето на Пловдив

Емблематичната сграда на бившия търговски център "Евмолпия”, ще се превърне в хотел от световна класа, част от бутиковата верига MGallery by Sofitel. Хотелът ще бъде 5-звезден, а работата по него е в разгара си.

Инвеститор в новия хотел е Бойко Качулев, който управлява и ресторантите Torro Grande и Torro Premio, които се намират в същата сграда. Между него и световнозивестната хотелска верига Orbis, партньор на AccorHotels в Източна и Югоизточна Европа, е сключен франчайз договор. 

Тове е най-луксозният клас на хотелската верига, като настоящият MGallery by Sofitel проект в Пловдив ще е първият им в Източна Европа. 

Хотел MGallery by Sofitel в Пловдив ще предложи 60 стаи и апартаменти, спа и уелнес зона, както и конферентни зали. Хотелът е в процес на изграждане като реконструкция на съществуваща вече сграда, която преди години функционираше като търговски център.

Собственикът подчерта, че стремежът е за запазване на уникална архитектура на сградата, а интериорният дизайн е поверен на крейтив студиото - S+S, носители на наградата Дизайнери на годината за 2018, присъдена от The Gold Key Awards, Ню Йорк. 

Лукс в сърцето на Пловдив - от изгорял ресторант в модерна сграда, съчетаваща бутиков хотел и апартхаус

Луксозна и модернистична сграда в две части - бутиков хотел и апартхаус, ще се появи на мястото на горялото няколко пъти култово заведение Греми в центъра на Пловдив.

Малкият бутиков хотел ще бъде с лице към булевард "Цар Борис 3-ти Обединител" и ще бъде с капацитет около 50 стаи. Върху задното пространство ще се разположи мултифункционална луксозна апартаментна част за отдаване под наем, с търговска площ на партерно ниво.

По план същинското строителство трябва да започне в началото на 2019 година, но археолози още работят в терена. Ивеститорите от "МирКал Инвест" планират най-късно до първите месеци на 2021 проектът да е на финалната права.

Хотел до бирария

И ЖР Тракия ще има нов хотел. Това стана, след като бизнесменът Величко Яков, собственик на "Йегерхов" закупи терен в близост до заведението си на бул. "Съединение". На парцела бе разположен магазин на "Пени маркет", но след като компанията REWE Group напусна България, базата пустееше. Тя бе съборена, а от месеци вървят усилени действия по вдигане на лъскава сграда. 

Смесени мултифункционални комплекси с жилищна и хотелска част

В момента тече строителството на два големи комплекса, които ще предлагат и краткосрочно настаняване. Това са "Томов плаза" на мястото на бившата Мебелна къща и "Платинум хоумс", разположен на 7 дка до остров Адата. Сградите ще разполагат и с административно-търговска част, но основната им функция е жилищна. Повече информация за закупуване на имот в новите комплекси, можете да намерите на телефон 0876797979.