Двадесет фирми, развиващи дейност в Пловдивска област, се обединиха в сдружение "Бизнесът за Пловдив". Днес те дадоха пресконференция, за да представят учредителите на НПО-то и да поставят под прожектора своите цели и мисия. 

Събитието бе открито от председателя на Управителния съвет Любозар Фратев. Той анонсира накратко фактите и обстоятелствата по учредяването на сдружението, което е регистрирано на 6-ти юни тази година.

"Нашата цел и мисия е да подобрим жизнената среда. Амбицията ни е да преминем от частното към общото. Всеки от нас е помагал в различни каузи, но събирайки се заедно ние ще станем една много по-голяма сила. Фирмите членове на сдружението формират приход от близо 1 милиард и 400 милиона годишно и 6,5 % от БВП на Пловдивска област. Плащаме около 60 мил. данъци, в това число: 700 хил. лв. местни данъци и такси, 860 хил. лв. такса смет, а за МПС-та - 1 милион и 85 хил. лв.", посочи председателят на УС въвеждащите финансови стойности, като акредитив за значителното място на фирмите в икономическия живот на областта. 

Стана ясно, че целите на сдружението са основно мониторинг и контрол, но и сътрудничество с местната власт в Пловдив. Категоричност бе заявена по отношение на липсата на политически цели и амбиции. Фратев посочи, че вече се е състояла среща между членове на сдружението и кмета Иван Тотев, в която представители на фирмите са разгърнали идейната си платформа за дейност. 

Маркирани бяха няколко основни инициативи, с които сдружението ще се нагърби като за начало. Такива са проблемите с чистотата на въздуха, реновирането на къщи в Стария град и проследяването на обществени поръчки. В това число се предвижда експерти да следят от близо отчетността и законосъобразността на усвояване на различни финансови средства и парични потоци от местната власт. Фирмите обещаха да отдадат своя потенциал и този на професионалистите в тях за изработване на предложения за политики и дейности за решаване на залегналите проблеми в града. Членовете на сдружението се ангажират и със закупуването на около 100 мобилнистанции за замерване на въздуха, които ще бъдат част от независимия проект за мониторинг на въздуха AirBG.

Стана ясно, че сдружението вече е спечелило търг на Областна администрация за наем на къща в Стария град.

Специално внимание бе отделено и за наблюдение на дейността на сдружение "Пловдив 2019", изработващо инициативите за Европейската столица на културата. Поведението на сдружението бе описано афористично по следния начин: "Искам танк, за да получа пушка", ала експертизата на членовете му не бе поставена под въпрос. Бегло бе намекнато и за 38 мил. евро, които са отпуснати за културното председателството на Пловдив и желанието на „Бизнесът за Пловдив“ да съблюдава за коректно разходване на средствата.

Председателят обърна внимание на факта, че сдружението не може да инвестира в дейностите, тъй като то не е със стопански цели. Все пак имаше заявка, че някои от членовете по единично чрез фирмите си могат да се включат във финансирането.

"Проблемите се крият в меко казано несъвършени управленчески практики. Ние и експертните състави, с които сме обградени, се ангажираме да посочим по-добри пътища", посочи още Любозар Фратев.

Лично за пресконференцията дойдоха Стефан Башев ("Бултекс 99" ЕООД), Иван Фратев ("Лидер" АД), Илия Динков ("Интеркомплекс" ООД), Светлозар Андреев ("Анди-л" ЕООД), Максим Митков ("Макском" ЕООД), Атанас Рогачев ("Атаро клима" ЕООД), изпълнителния директор на сдружението д-р Ангел Стоев, Любозар Фратев ("Новиз" АД), Кирил Василев ("ХМЦ" АД), д-р Ангел Ставрев (управител на СБАЛАГ "Селена") и Елин Тодоров ("Тед-бед" ЕАД).

Всички присъстващи мотивираха членството си, като доводите се обединиха около желание за създаване на един по-добър живот за всички пловдивчани, както и за един по-благодатен бизнес климат. Дали ще бъдат коректив или партньор на местната власт, членовете посочиха, че зависи от управниците. Всеобщо бе мнението, че Пловдив е чудесно средище за живот, но хоризонтът за надграждане е обширен. 

"Ние сме нация от индивидуалисти, имаме проблем с общите каузи. Ако бъдем по-взискателни, по-критични - можем да постигнем успех", посочи Светлозар Андреев.

В "Бизнесът за Пловдив" участват още "ПИМК холдинг груп" АД, "Ангел Стоилов-96" АД, "Архцентър-а" ООД, "Даикс" ООД, "Ди енд ви консулт" ООД, "Манджуков" ЕАД, "Мони МГ" ООД, "Профилинк" ООД, "ТЕМ-ПЕКС" ЕООД и "ХЪС" ОДД. Сдружението е отворено за нови членове и има амбициозната цел до края на годината броят на членовете да прехвърли 100. 

Очаквайте подробности!

Бизнесът за Пловдив