Криптовалутата се въздигна като феникс след грандиозен спад в началото на годината. Само за седмица основни криптомонети отчетоха сериозен ръст.

Биткойнът скочи с 10% за 7 дни и се върна на стойности на 40 000 долара /над 76 600 хиляди лева/. На практика това са нива от преди 6 месеца, предхождащи огромният ръст през есента, когато криптовалутата достигна рекордни стойности от над 67 хиляди щатски долара. 

Успоредно с това, Токенът на етериум - етерът скочи с цели 20% и също се изравни със стойностите си от септември 2021, достигайки стойност от над 3000 долара /над 5400 лева/. 

С изключение на стейблкойните, всички топ цифрови токени се търгуват по-високо в последната седмица. Увеличения има в т.н. златна десятка на криптовалутите по обеми на капитализация - BNB, XRP, Solana, Terra, както и в някои други като Cardano, Avalanche, Shiba Inu, Dogecoin. 

Глобалната пазарна капитализация на криптовалута се увеличи до 1,9 трилиона долара, нараствайки с повече от 3% през последните 24 часа.

Междувременно САЩ обсъжда законопроект за контрол върху сделките с криптовалута. Страхувайки се, че руският елит ще избегне икономическите санкции, като преобразува богатството си в криптовалута, високопоставеният американски сенатор от демократите Елизабет Уорън внесе в Конгреса на САЩ законопроект за спиране на транзакции с криптовалути с Русия.

Подобна регулация обаче вероятно ще засегне населението в много по-голяма степен, отколкото олигархията. 

Въпреки че доказателствата показват, че руските транзакции с криптовалута са се увеличили както по брой, така и по стойност през последния месец, скалата предполага, че купувачите са обикновени руснаци, които се стремят да задържат спестяванията си, докато стойността на рублата се срива.

Тепърва ще стане ясно, ако бъдат приети регулации, до колко ще засегнат пазара на криптовалута и движението им.