Корейска компания лидер в производството на компоненти за автомобили ще се сдобие с два завода в България с близо 500 работници. Това стана ясно днес по време на Втората сесия на Българо-корейския Комитет за промишлено коопериране, който се проведе в Сеул. 

Стъпването на гиганта у нас ще е част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството.  Заместник-министърът Борисов е провел няколко срещи с корейски компании от автомобилния сектор, които проявяват интерес за инвестиции в България. 

Името на компанията, която е заявила интерес към пазара ни, все още не е оповестено, но пък има ясни хоризонти за действие. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 г., като впоследствие производствените мощности в България да се разширяват. Очаква се да стане ясно къде ще бъдат ситуирани заводите. 

„Страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за автомобилната индустрия. Вече е ясно, че някои от важните цели на нашето сътрудничество могат да бъдат, популяризирането на корейски проекти в индустриалните зони в България, както и привличането на повече корейски инвестиции в автомобилния сектор и в развойни центрове в страната“, подчерта Борисов.

Той представи и насърчителните мерки, които България предлага на потенциалните корейски инвеститори, както и стабилните макроикономически показатели и предимствата на страната ни като ниски корпоративни данъци и  оперативни разходи, както и висококвалифицирана работна ръка.

Над 170 фирми от автомобилния сектор оперират в България, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки.

„Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него“, допълни той.