Процедурата за концесията на Летище Пловдив продължава да тъне в мистерия. Тишината в Министерството на транспорта продължава, самият аеропорт работи на сляпо, а Община Пловдив се намеси в бъдещето му.

Вчера от транспортното министерство ни отговориха, че все още нищо не е получено от Община Пловдив, като искане за летището. В същото време градската управа призна, че няма написана програма какво ще прави с летището и какви инвестиции планира там.

Според концесионните условия минималните инвестиции в аеропорта трябва да бъдат поне 35 млн. евро в срока на концесията.  По време на представянето на програмата на консорциума, класиран след китайците, съставен от ПИМК, ТИЗ и КЦМ стана ясно, че тяхното намерения е за инвестиция няколко пъти над минималните изисквания.

Колко инвестиции е направил един от ключовите партньори в обединението между пловдивския бизнес за последните 6 години?

Компаниите, обединени около ПИМК, които включват транспорт и логистика, строителство и други дейности са инвестирали в дълготрайни активи близо 326 млн. лева в последните 6 години. В това число влиза техника, превозни средства, сгради, имоти и други. Справка дадена ни от компанията показва, че през 2012 година инвестициите в ДМА са 41,9 млн. лева.  За следващите години са:

2013 год. – 66,58 млн. лева

2014 год. - 48,2 млн. лева

2015 год. - 98,09 млн. лева

2016 год. – 44,3 млн. лева

2017 год. – 26, 49 млн. лева

С други думи инвестициите, които могат да се направят на Летище Пловдив са съвсем във възможностите на единия от партньорите в консорциума.  В същото време концесията бе дадена на неясен субект, който бе закачен за натрупалата милиарди дългове Хайнан груп. Въпросът е и какво може да си позволи Община Пловдив като инвестиции на аеропорта и от кой от важните инфраструктурни проекти би се лишила заради летището.

Впечатляващ старт на жилищния комплекс без аналог в най-зеления район на Пловдив СНИМКИНовият проект на PIMK Build съчетава модерна визия с уникална гледка и уют

Пловдивски транспортен гигант превзема строителния бранш ВИДЕОУлтрамодерна техника полага основите на нови сгради

Пловдивска компания изкарва още тирове от пътя, качва ги на влак ВИДЕООт “ПИМК Рейл“ планират курсове до Бургас и Велс