Средната цена на жилищата в Пловдив вече е 1000 евро за квадратен метър. Увеличението на цените на имотния пазар за година към декември 2021, изчислено на база сключените реални сделки за имоти, е близо 10%.

Статистиката за промяната на цените на жилищата в Пловдив през първото тримесечие на 2022 все още не е излязла, но брокери прогнозират, че ще се отчете поне още 4-5% ръст в цените

Има ли балон?

Икономически експерти са категорични, че балон на пазара на имоти няма. Преди няколко седмици в интервю световноизвестният професор по икономика от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ - Стив Ханке, беше категоричен, че покупката на имот в България в момента си заслужава, а качването на цените коментира така: 

"Връщаме се на количествената теория за парите. Парите задвижват икономиката и ако увеличите наличността на пари, което се случи, откакто почна COVID-19, около 1 до 9 месеца по-късно цените на активите скачат. Какво са цените на активите? Те включват и недвижимите имоти. Имаме огромен ръст в цените на имоти в САЩ, заради увеличеното предлагане на пари около 9 месеца след началото през февруари 2020 г. Същото се случва в Европа. Според мен имотите са добра защита срещу инфлацията. Ако погледнете издадените разрешения за строеж в България почти са се удвоили от 2016 г. Не виждам балон, а нещо, което е задвижено от голямото увеличение в предлагането на пари. Всъщност поредността е следната  – наличността на пари скача, цените на активите нарастват между 1 и 9 месеца по-късно, после истинската икономика се увеличава до 6-12 месеца по-късно и след едва 12-24 месеца застига и инфлацията. Тя се бави доста спрямо първоначалното увеличено предлагане на пари. В момента бих казал, че може малко да сте се забавили, но ако ви предложат добра ипотека и намерите привлекателен апартамент в София – аз бих го купил", посочи професорът. 

Кога да инвестираме?

Най-голямата грешка във времена на рекордна инфлация е да се отлага инвестирането на пари, а в България покупката на имот е изключително печеливша опция, подкрепя твърденията Ана Симидчиева, брокер с имотната компания TrafficProperties.

Рекорд в Пловдив: Скок на цените с 13% на жилищата старо строителство за 1 годинаАпартаментите са поскъпнали с близо 70% за 6 години

"Имам клиенти, които през предходната година имаха желание да закупят имот, но посочиха, че ще изчакат следващата, когато "балонът ще се спука". Реалността показва колко грешно решение бе това. Неактивните пари се обезценяват изключително скоростно. Освен това цените на пазара непрекъснато се покачват - това, което днес се предлага на една цена, утре може да бъде на различна. Най-ярък пример за това са цените при новото строителство, които се очаква да се покачат значително, заради рекордните увеличение в строителните материали и най-вече в арматурното желязо", посочва Симидчиева. 

Как да изберем?

По думите ѝ, за да се предпазят от рисковете на пазара, гражданите трябва да избират само доверени инвеститори и строители. 

"При лавинообразното покачване на цени има рискове, особено при покупка на имот на зелено. Там традиционно цените са по-ниски, но ако видите нереално евтини оферти, проверявайте строителите. Ако са заложени ниски стойности, рискът проектът да не бъде завършен и вие да затворите пари без да получите апартамент, е голям. Хората помнят какво се случи с няколко комплекса в бума на строителството през 2008 година. Всичко това може да се избегне, ако се проучват инвеститорите и строителите и се избират само реномирани", карегорична е Симидчиева.  

Тя предупреди и за евентуално покачване на цените по договорите на сградите в строителство. То е възможно, защото калкулацията на крайната продукция е била направена на цени на строителните материали, които въобще не са адекватни към днешна дата и то с разлики от 30-40%

Какъв ще е ходът на цените?

Брокерката посочи, че в момента средната цена на кв.м. в централните части на Пловдив минава 1200 евро. Най-скъпи са имотите в кв. "Капана", в Стария град, около Главната улица на Пловдив и в кв. "Младежки хълм". Най-евтино остава в ромските квартали, но там почти няма желаещи да закупят жилища. 

"Много зависи от състоянието на имотите, но старото строителство също се оскъпи драстично - по данни от НСИ над 13% на годишна база. Ръстът на цените има своето логично обяснение в поскъпването на довършителните дейности, мебелите и всички други дейности и стоки за ремонт и обзавеждане на апартаментите", посочва Симидчиева. 

Все още лихвите по кредитите са изключително ниски и на практика голям процент от хората могат да направят инвестиция в жилище чрез ипотека. Експертите на имотния пазар анализират, че банките имат достатъчно свободни ресурси, за да се запази тази тенденция.

Според Симидчиева цените на имотите ще продължат да растат, а в най-лошия случай ще останат на тези нива. Не се очаква обаче никакво поевтиняване, а предвид несигурните времена, в които живеем, спестяванията трябва да бъдат инвестирани в нещо, което поне ще запази покупателната способност на парите. 

Проф. Ханке: Не виждам балон на пазара на недвижими имоти в БългарияИкономистът прогнозира понижаване на инфлацията у нас

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.