С над 10% са се повишили цените на основните стоманени арматури за строителство у нас само за седмица. Огромна част от строителните фирми у нас се снабдяват с метала от Украйна, а ескалиращият военен конфликт с Русия е завишил драстично сумите по договорите и доставките. 

"Очертава се сериозен проблем в строителния бранш, тъй като редица от българските фирми закупуват стомана и арматура от Украйна, а цените се повишат лавинообразно. Само за седмица има ръст от 24 ст. за килограм, което означава поскъпване с 10% на основен строителен материал. Възможно е бизнесът скоро да настоява да бъдат взети адекватни и спешни мерки, така че да не се отрази цената върху пазара, защото цената на жилищата ще стане непосилна", посочи пред TrafficNews изпълнителният директор на "Бизнесът за Пловдив" Александър Стайков. 

По думите му, ако не се намери бързо решение договорите за строителство ще трябва да претърпят огромни корекции.

"Представете си, че сте сключили договор за едни цени, дали сте аванси, капаро. В един момент инвеститорът ви звъни и ви казва, че трябва да повиши драстично цените по този договор. Това би могло да доведе до сериозни проблеми за всички - инвеститори, строители и крайни купувачи", посочи още Стайков. 

По думите му може да се търси вариант за намаляване на мита, промени в квотите и търсене на диверсификация на доставките, т.е. разместване на пластовете на международните пазари в търсене на нови контрагенти. Според експерти Турция е една от страните, към които бизнесът може да погледне, за да минимализира негативните перспективи от огромното поскъпване на строителните материали.  

Само преди дни Камара на строителите в България сигнализира, че има нужда от индексация на договорите в строителството с публични възложители, съизмерима с оскъпяването от 25-30% на крайния продукт. Става дума за вече сключени договори между строителни фирми и общини за изпълнение на редица обществени обекти и публична инфраструктура. Аналогична е обаче ситуацията и за частните инвестиции. 

Според КСБ има безпрецедентното поскъпване на строителните материали в пандемията, което е подкрепено и от поскъпването на горивата и повишаването на работните заплати в бранша.

"Необходимо е да се изработи и траен механизъм за актуализиране на цените по договорите, който да се прилага занапред в дългосрочен план. В противен случай под риск са поставени както обектите, които в момента се изпълняват, така и бъдещите", написаха в свое становище след среща КСБ и Национално сдружение на общините в Република България. Основен проблем засега се очертава липсата на официална статистика на специфичните индекси на цените на строителните материали.

От НСОРБ предупредиха, че зачестяват случаите търгове да се провалят заради липса на кандидати или отказ да се подписват договори по стари цени.