Закусвалня „Енгин” в ЖР „Тракия” е била глобена с 5000 лева, за това, че е извършвала продажби в 6:10 часа сутринта, без да има разрешение за удължено работно време. Нарушението е констатирано на 3 октомври 2020 година, а съдебната сага около случая е продължила повече от 3 години.

От фирмата Мелек 2012 ЕООД са обжалвали пред няколко инстанции наказателното постановление, издадено от зам.кмет „Обществен ред” на община Пловдив за наложено на търговското дружество наказанието. В края на месец ноември тази година Пловдивският административен съд, който е последна инстанция по казуса, е оставил в сила решението за потвърждаване на санкцията, взето от Районен съд – Пловдив, като е присъдил на фирмата Мелек 2012 ЕООД и разноските по делото в размер на 80 лева.

В хода на делото е установено, че обектът е работил на въпросната дата в 6.10 ч. като и в хода на съдебното производство пред Районен Съд - Пловдив не е представено разрешение за удължено работно време. В деня на проверката също не е било представено разрешение за удължено работно време от администрацията в район Тракия.

Според закона за извършване на търговска дейност извън разрешеното работно време, независимо след края или преди началото на разрешения времеви порядък, е изискуемо разрешение за удължено работно време и следва да е прекратена всякаква дейност, включително по почистване, зареждане и обслужване. Според наредбите обектът може да извършва търговска дейност за времето  08.00 ч. до 23.00 ч. След изтичане на разрешеното работно време обектът трябва да е прекратил всякаква дейност в него.