По спрения строеж на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", има движение, видя репортер на TrafficNews.

Според работниците в момента премахват строителни материали от обекта. Въпреки това те увериха, че строителството на обекта ще продължи в най-кратки срокове, защото имали всички необходими документи.

ДНСК също знаели, твърдят работниците. Един от тях ни сподели, че "втори ден съм на бачкане".

В средата на април Дирекция национален строителен контрол обяви, че се спира строежът на "Златен век".

Заповедта на началника на дирекцията арх. Иван Нестеров включва пет мотива, като четири от тях са свързани със съществени отклонения в строежа. Най-същественият обаче е липсата на становище на главния архитект на София Здравко Здравков дали разрешителното за строеж още е валидно.

Според становището на ДНСК "Златен век", който в момента на ниво 17-и етаж, може да продължи, ако нарушенията бъдат отстранени. Най-важното условие е обаче да има писмено становище на главния архитект, че преиздаденото разрешително за строеж още е валидно.

От инициативния комитет "Лозенец", който от самото начало се опитва да спре строежа, първоначално се опасяваха, че формулировката на ДНСК не включва изтекло разрешително.

"Това не са мотивите, с които и министър Петя Аврамова се съгласи по време на срещата при премиера в Министерски съвет", обясни пред TrafficNews общинският съветник и член на сдружението Войслав Тодоров. Според него тогава всички се обединили около становището, че разрешителното за "Златен век" е изтекло.

Заповедта за временното спиране на строеж до отстраняване на отклонения е гласяла същото като сегашната заповед на ДНСК. От комитета "Лозенец" се опасяват, че от "Артекс" ще отстранят нарушенията и строежът ще продължи.

Това не удовлетворява инициативния комитет "Лозенец", които водят дело срещу ДНКС и ще мислят последващи действия.

Спряха "Златен век" с пет мотива, разрешителното под въпросТрябва да е за изтекло разрешително, а не за съществени отклонения, твърдят от комитет "Лозенец"

"Артекс" внесе възражение срещу решението за спиране на строителството на "Златен век"Това става 2 дни преди да получат заповедта за цялостно спиране на строежа