Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната позиция против изграждането на перки за производство на енергия в Черно море.

Офшорната вятърна енергия е смятана за един от най-надеждните източници за увеличаване на производството на възобновяема енергия и чертае пътя към устойчиво и декарбонизирано енергийно снабдяване. Въпреки всичките ѝ положителни страни, изтъквани от специалистите, остават редица неясноти около това какво ще е въздействието върху околната среда и какви са екологичните рискове за морските екосистеми. Точно тези неясноти предизвикват и негативните реакции на част от обществото, което е на мнение, че офшорните вятърни турбини в акваторията ни ще прогонят рибата и ще съсипят черноморския ни туризъм.

След като се запознават с всички аспекти на идеята, чието изпълнение започна „на тъмно“, но придоби сериозна публичност, БАЗ и СЗБ са на мнение, че това би навредило сериозно на българския туризъм.

Когато казусът стана известен на обществеността, се направи опит за уж „кръгла маса“ по темата, която се оказа изключително проформа. Срещата беше организирана от депутата Ивайло Мирчев, който обаче не присъства на нея, а изпрати човек, стоящ много далеч от материята. От цялата страна обаче, за да се срещнат помежду си, дойдоха заинтересовани страни от различните браншове. Нямаше обаче кой да ги чуе…, пишат от двете организации в пост във Facebook и допълват:

„По време на сбирката поне стана ясно, че бизнесът, еколозите и рибарите отхвърлят идеята. Защото, където има перки в морето, няма живот във водата. Няма и туризъм. Всички ангажирани с темата институции изпратиха отрицателни становища за перките. Такова нямаше единствено от Министерството на туризма, което не е изненада с оглед досегашната незаинтересованост на министър Зарица Динкова към сектора.

В заключение смятаме, че подобни решения трябва да се дискутират предварително, да се взимат предвид всички гледни точки, а не постфактум да се организират проформа събития, на които организаторите не присъстват.“