Европейската комисия днес ще предложи по-евтини трансгранични плащания между потребителите от страните-членки на ЕС. Текущите такси струват на разплащащите се милиарди евро всяка година, според потребителската лобистка група, предава Politico.

Ако бъдат приети предложенията на Европейската комисия, ще има промяна в таксите за трансферите както между държавите от еврозоната, така и извън еврозоната.

Според предложените промени Брюксел ще реформира съществуващия регламент относно таксите за трансгранично плащане на всички транзакции, извършени във валутата на ЕС.

"Ще стане по-евтино да се изпраща евро от Белгия в България, но и от България в Полша", твърдят представители на ЕС.

В предложението "се предвижда, че таксите, начислявани за банкови преводи в евро, са същите, които ще се начисляват за еквивалентни вътрешни плащания в местната валута", се казва в доклада на брифинга на Комисията по предложението.

"Това ще доведе до понижаване на таксите за трансфер до няколко евро или дори до няколко цента (...) Това е голяма промяна, тъй като таксите за обикновен превод могат да бъдат прекомерни в някои държави-членки извън еврозоната (до 24 евро за трансфер от 10 евро)"

Комисията ще предложи и правила, които ще осигурят повече прозрачност по отношение на така наречената динамична валутна конверсия - практиката на потребителите, които пътуват в чужбина, да бъде предлагана възможност да плащат за покупки в местната си валута.

Групата за потребителски лоби BEUC изчислява, че това струва на хората в ЕС милиарди ежегодно, тъй като предлаганият обменен курс често е завишен, а сделката възлиза далеч по-евтино, ако е осъществена чрез местна валута.

Предложенията на Комисията ще позволят на купувачите да "сравняват разходите по различните опции за преобразуване, за да направят справедлив избор", преди да изберат една или друга валута.