Къща в подножието на хълм Бунарджика е пусната за продажба за колосалната цена от 950 000 евро. Къщата се използва за частен дом и разполага с общо 370 кв.м. Така излиза, че цената на кв.м. е 2567.57 евро.

Триетажният имот е построен върху общински терен заедно с още една къща. На практика първият етаж е гаражи с антре, вторият кабинет и тераса, а жилищният е третото нито с хол и кухня и две спални. Покривът е направен като закрита тераса. Обзавеждането е стари и не личи ремонт да е правен скоро. 

Главозамайващата цена е абсурдна на фона продажбата на хотел на центъра на Пловдив с РЗП от 1100 кв.м. за 1 100 000 евро, или 1000 евро за кв.м. 

Високи цени

Подобна цена от над 2500 евро за кв.м. не е прецедент за центъра на града, но е рядко срещано явление, особено що се отнася до имоти, които определено не са след основен ремонт. 

За сходна цена на квадрат се продава апартамент от 106 кв.м. в нов комплекс в кв. "Христо Смирненски". Нетната му цена е 265 хиляди евро. 

Оферта за апартамент в кв. "Кършияка" например далеч минава рекордите с цена от 3140 евро за кв.м. Жилището е от 121 кв.м. и се намира на 7-мия етаж на новопостроена сграда. Луксозно е, дизайнерски обзаведено, но все пак цената му е далеч над нормалното за имотния пазар в Пловдив. Жилищен имот в "Мараша" също гони цени от над 3000 евро за кв.м. Обикновено с подобни прекомерно високи цени се оферират имоти с по-малка квадратура, на които собствениците търсят висока продажна цена, защото са след ремонт или според тях са бутикови. 

Рядко големи имоти стигат подобни баснословни ставки, въпреки че пример от Пловдив отново показва, че изключения има. Такъв пример е търговският център на  ул. "Иван Вазов" -- "Верона сити" на инвеститорката Вероника Иванов, която е замесена в скандала със срутената къща на Куцоглу, паметник на културата, на ул. "Гладстон" зад община Пловдив. Партерният и първият етаж на обекта с площ от 1200 кв.м. се продава за 3 млн. евро или 2500 евро за кв.м. и то без ДДС.

При средни цени между 1200-1400 евро за кв.м. в Пловдив подобни оферти звучат обаче повече от стряскащо за потребителите и стават повод не за малко подигравки в социалните мрежи. Там често обяви с цени над 2000 евро за кв.м. буквално преливат от подигравателни коментари, а брокерите, които реално са само посредници между това, което очаква да получи собственика на имота, и това, което е склонен да даде потенциалният купувач. 

Вижте как върви пазарът на недвижимите имоти на национално ниво и каква е динамиката за последните години: