„Във всеки един момент, било в криза или възход, на имотния пазар има и „минуси“, и „плюсове“, които всички участници в този пазар – инвеститори, строители, продавачи и купувачи, следва да анализират, за да направят важната крачка. Едните, за да стартират изграждането на даден комплекс, другите – за да направят добра сделка при покупка. В момента, 4 май, мога да кажа, че 2023-та е точното време, а Пловдив – точното място, за покупка на жилище. Време и място, които правят перфектната комбинация, разумната комбинация“, коментира пред наш репортер строителният предприемач Гьокай Гюлер.

Пловдив и целият Южен централен регион завоюват все по-силни позиции на пазара за покупка на имоти. Инвестицията в недвижимо имущество е една от най-популярните и традиционни форми за вложение у нас и през последните няколко години се разглеждат не само като възможност за значителни печалби в дългосрочен план, но и за убежище от силния инфлационен натиск.

„Все още има хора, които „спасяват“ спестяванията си от инфлацията, но в Пловдив движещата сила са прииждащите от други области, предимно млади хора. Те ще работят тук, те искат да живеят тук трайно. Което пък говори добре за Пловдив, като един от центровете, на които се крепи европейското развитие на България“, допълва Гюлер. 

Според строителни предприемачи 2023 година дава изключително благоприятен прозорец за закупуване на жилищни имоти, предвид забавения ръст на цените и качествения клас сгради, които са в строителство. През 2022 година един от най-големите строителни предприемачи в региона - предприемачът Гьокай Гюлер, който е част от семейната фирма „Герт груп“, анонсира старта на строителство на четири нови комплекса под тепетата под бранда „Панорама парк“. 

Богатият опит на фамилия Гюлер сочи, че сега е идеалният момент за инвестиция в имоти в Пловдив и региона, защото има няколко фактора, които правят пазара на недвижими имоти привлекателен. 

Един от тези фактори е възстановяването на икономиките на Америка и Европа, което води до увеличаване на покупателната способност на хората. Вторият фактор е наличието на инфлация, която прави имотите една от най-сигурните форми на инвестиране. Третият фактор е свързан със строителството в региона, където се наблюдава интензивен ръст на реализация на проекти на нови качествени жилищни сгради. 

Тези фактори създават благоприятна обстановка за инвеститорите, тъй като водят до конкурентна среда сред строителите. От друга страна обаче предполагат увеличаване на цените на имотите в близко бъдеще.

Инфлацията може да има голямо въздействие върху различните инвестиции, включително и в имоти. Ситуацията с COVID-19 и войната в Украйна допринесоха за инфлационен натиск върху цените на стоките и услугите, както и върху строителството. Основни причини за това станаха поскъпването на суровини и материали, както и нарушените вериги на доставки.  Имайки това предвид, много хора се чудят дали инвестирането в имоти е добра идея в момента на инфлация.

Но когато става дума за инвестиране в имоти в Пловдив и региона, ситуацията изглежда обещаваща. 

"Имотният пазар в Пловдив се възстановява бързо, като тенденцията се очаква да продължи в близко бъдеще", обясни пред TrafficNews Гьокай Гюлер. 

По думите му, имотите в Пловдив и региона ще продължат да се ценят през следващите години, което прави инвестициите в имоти добро решение за дългосрочна стратегия.Той твърди, че изборът на инвеститорите трябва да се базира най-вече на качество и устойчивост, а не толкова на нетна цена. 

"Важно е да се избират качествени проекти и строители, за да се гарантира, че инвестицията ще бъде успешна", пояснява Гюлер. 

Той критикува лошото строителство в региона, което може да доведе до проблеми в бъдеще по подобие на ситуацията с разрушителното земетресение в Турция. И препоръчва на инвеститорите да търсят сертифицирани и доказали се строителни компании, които се грижат за качеството на проектите си, изпълняват всички земетръсни изисквания, предлагат всякакви довършителни дейности на премиум цени за своите клиенти, строят с устойчива мисъл за енергийната ефективност. 

Ситуацията в САЩ и Европа също може да има въздействие върху цените на имотите в Пловдив и региона. Ако пазарите в тези региони продължат да се възстановяват, може да се очаква повече инвеститори да се интересуват от инвестиции в имоти, включително и в Пловдив. Това може да допринесе за увеличаване на цените на имотите в региона, но също така може да доведе и до по-голяма конкуренция на пазара.

"От 10 години стандартът в строителството е общ фундамент, но все още има инвеститори, които градят с ивичен фундамент. Образно казано, една обикновена маса е по-нестабилна на 4-те си крака, отколкото, като е обърната наопаки. Сградата се издига върху общ фундамент, а не върху съответния брой бетонни колони, между които при трус може да се окаже, че няма връзка. За разлика от ивичния фундамент, при общия се използват 50 на сто повече материали - бетон и желязо. Игнорирането на общия фундамент означава от 30 до 50 на сто икономия на бетон и желязо. Сега разбирате ли защо казвам да се търси строител, а не инвеститор, който върти обменно бюро или баничарница", посочва и Гьокай Гюлер, син на строителния предприемач Тунджай Гьокер, който от 2016 работи в семейната компания. 

Гьокай Гюлер е възпитаник на Нюйоркския университет (New York University). Строително инженерство е завършил и в Истанбулския технически университет.

По думите му въпросът „колко струва?“ продължава да е водещ.

"Наблюденията ми са върху целия имотен пазар у нас. Огромен процент бъдещи новодомци се интересуват основно от цената, а някои дори не се и замислят дали това жилище е неговата и на семейството му сигурност. Не се замислят при едно силно земетресение дали сградата ще остане цяла, дали животът им ще е застрашен", посочва Гьокай Гюлер.

За момента обаче финансовите условия за закупуване на имот у нас са едни от най-добрите в Европа - не само при закупуване с лични спестявания, но и чрез ползване на банков кредит.

Семейната компания е договорила с две големи банки в България - ДСК и Уникредит, по-ниски лихвени проценти за клиентите им. Това може да означава, че клиентите, които желаят да закупят имот на бранда "Панорама" и всички жилищни сгради на "Герт груп" ще получат по-добри финансови условия за сделката. Лихвените проценти започват от 2.5%, представляващи изключително конкурентно предложение за пазара на жилищни кредити в България.

Бързото възстановяване на имотния пазар в света, а и у нас, обаче вещае и тенденцията на повишаване на цените, счита строителният предприемач. Прогнозите сочат, че вероятно ще има по-съществен ръст през 2025 година. Освен това, Пловдив е град с богата култура и история, който е привлекателен за живеене, туризъм и бизнес, което може допълнително да повиши търсенето на имоти и да увеличи тяхната стойност.