Крал или херцог /има различни легенди по въпроса/, фламандския благородник Гамбринус от векове наред се счита за родоначалник на производството на бира в Европа. Което, разбира се, е само легенда, тъй като една от най- популярните напитки в света - бирата, е правена още в Месопотамия и Египет. Така или иначе Гамбринус дава името на едно от най-предпочитаните методи на лечение на различни болежки, а именно гамбринотерапията. 

Младата пловдивчанка Ева Лонгориян е сред най- ревностните последователи на фламандския дук и е наясно, че освен разхладителна напитка, бирата е и мощно лекарствено средство. Затова и името на "аптеката" за пиво, която тя отвори вчера на ул. "Гладстон", е строго терапевтично и е "Биротерапия". 

Биреният бутик е събрал 130 вида марки бира от целия свят, като 30 от тях са крафт бири на местни пивоварни. Останалите 100  са от различни пивоварни в Европа, които работят с лимитирани серии. "Биротерапия" има ексклузивни права за продукти на  Барселонската пивоварна DAMM, а също така предлага и много редките и лимитирани количества за България бири на германските пивоварни BRLO, AUGUSTINER, SCHONCAMER, SCHOPPE BRAU. 

Бирата има и лечебни свойства. По своя химически състав тя съдържа вещества, които стимулират обмяната, богата е на витамини и микроелементи. Препоръчва се при атеросклероза, стенокардия, безапетитие и умора. Леко затоплена е подходяща за лечение на гастрит и колит. Намалява риска от камъни в бъбреците и рак.

"Бирата е най-доброто доказателство, с което разполагаме, че Бог ни обича и иска да сме щастливи" казва Бенджамин Франклин.

А ако се притеснявате, че бирата може да се отрази зле на талията ви, експертите ще ви успокоят  за биреното коремче са виновни  мезетата, а не пенливата течност.