"Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си. Представителната и стилна визия са необходимо, но не и достатъчно условие за успеха на една жена. За да си пробие път във все още мъжкия ни свят, тя трябва да притежава още редица качества - да са комбинативни, пробивни, самоуверени, да държат егото си под контрол и да работят при високи нива на стрес. В същото време обаче те не бива да губят и женските си качества - да са  състарадателни, но без да са сантиментални, да внушават сигурност и закрила, да бъдат енергични и с приключенски дух.

До големия ден на зрелостниците тази година остават около две седмици, а голяма част от тях вече довършват последните щрихи около приготовленията за абитуриентската нощ. Безспорно един от най-сложните избори опира до покупката на бижута. Първо, колко да бъдат, второ, какви - пръстени, гривни, обици, колиета, трето от какъв материал да бъдат, цветове, форми, големина... направо може да ти се завърти главата.
 
Аксесоарите и бижутата са завършващият щрих. С тях можете да поставите своя почерк дори в най-семплата визия. При всички красиви рокли и бижута, които ще видите докато се подготвяте за балната вечер, сигурно ще се затрудните да изберете основните акценти в тоалета. Но това е едно от основните правила – не само за бала, а и при всеки друг повод – баланс и хармония между отделните елементи в облеклото.
 
 
Другата главна цел на всеки абитуриент е да бъде различен и открояващ се в големия ден, но това няма как да се случи, ако изберете масовата бижутерия, която се предлага на пазара. Колкото по-уникално е едно бижу, толкова по-добре. Идеята на ръчно изработените бижута е, да са абсолютно различни. Почти е невъзможно да намерите 2 еднакви неща, след като не се произвеждат масово. Това създава чарът им, който може да ви направи да изглеждате неповторимо в големия ден и да съберете погледите с открояваща визия. 

Пловдивската дизайнерка Дорет Тончева ни впечатли с изящна линия луксозни абитуриентски модели за дамите, търсещи зашеметяваща визия на БАЛОВЕ 2018!
 
Блясък, шик, мода - това са опорните точки на всеки абитуриент, особено на абитуриентките.
 
 
 
Интересното при нея е, че тя не е потомствен бижутер и няма диплома за това. Сякаш съдбата й дава знак, когато Дорет решата да промени живота си на 40 години и избира да се занимава и живее по нов начин - начин, който я прави щастлива, доволна и нетърпелива за нови предизвикателства.
 
Съвсем скоро тя защити и търговската си марка МоцАрт Бижута, която е добре позната на пловдивските дами, и които доста често се доверяват на изобретателността на дизайнерката от Пловдив за своите специални дни, когато искат да заблестят като истински кралици.
 
 
Дорет Тончева ще представи официално бранда си с фотосесия, която ще презентира логото на бижутата.
 
Ето какво още разказа пловдивската дизайнерка през Trafficnews.bg и какви съвети даде на бъдещите абитуриентки при избора на бижу за предстоящите балове:
 
- Имахте ли много поръчки тази година и продължават ли още?
 
- Това е подвеждащ въпрос, който със сигурност ще заинтригува и НАП, но да, имах повече и от миналата, като си мислех, че това е невъзможно. Момичетата продължават да ме търсят дори и непосредствено преди баловете, а аз се опитвам да им помогна с каквото мога, най-малкото със съвет какво бижу да добавят към тоалета си.
 
- Какво изисквате от момичетата, за да изработите подходящите за тях изкушения?
 
- Обикновено ми стига да видя снимка на тоалета, която може да бъде и от списание, както и ако е неспецифичен цвят, който търпи промяна при снимане, да ми донесат парченце от плата. Заедно избираме кристалите, заедно решаваме каква визия ще търсим. Опитвам се, докато говорим да усетя същността на момичето, какво би й отивало на темперамента, а не само на тоалета.
 
 
- Кои са най-предпочитаните украшения от абитуриентите през тази година?
 
- Както и миналата предпочитанията включват задължително обеци и още един аксесоар - пръстен, гривна или бижу за коса.
 
- Имаше ли по-екстравагантни поръчки от тазгодишните абитуриентки и какви?
 
- Не мога да кажа, че имам такива поръчки и ще обясня защо. Дизайнерите на рокли стават все по-изобретателни и разточителни в своята декорация и често дантелите, мънистата и камъните, които влагат изземват много от моите възможности. Затова и границата да преминем в кич е много тънка, а това налага внимателна игра с цветовете и кристалите. Моят съвет към бъдещите абитуриентки е да заложат повече на идеалната кройка на една рокля и нейния силует.
 
 
- Мислите ли, че този тип бижута с кристали, изместиха златото и среброто?
 
- Да, и това не е от тази година, както и е трайна тенденция. Златото и среброто дават едни традиционни възможности, които поради естеството на материала и неговата цена, не позволяват разточителство. А с бижутерската сплав и кристали се постига блестящ и цветен ефект, който всъщност създава тази празничност на цялостното излъчване.
 
- Кои са най-актуалните камъни?
 
- Не мисля, че има актуални кристали, а аз не работя с полускъпоценни минерали. Те имат друго значение за хората и са символ обикновено за здраве, просперитет или имат зодиакално значение. Моите кристали са кратки, лимитирани серии на Сваровски и най-вече любимите ми чешки кристали Яблонец, които са известни с историята си още от 1853г. Достъпа ми до тази съкровищница е изключително ценен за мен и радва клиентите ми с невероятна игра на цветове и светлина.
 
 
- Кое бижу е старомодно?
 
- Няма старомодно бижу, има неподходящ стил или злоупотреба с естетиката.
 
- Какво бихте посъветвали бъдещите зрелостници при избора на бижута?
 
- Съветите за това започват още при избора на рокля и дизайнер. Хубаво е да изберат дизайнер, който залага на качеството на кройката, а не на прикриване на нейното качество с три-де дантели. Изберете цвета на своята рокля според цвета на кожата си, а не според модните тенденции. Обувките подберете много внимателно, защото често красивите наглед изделия, всъщност са неудобни за носене и силуета придобива нехарактерни извивки. Не позволявайте във фризьорските салони да завиват баклави по главите ви, под формата на кокове, защото това състарява изгледа и предполага една по-зряла възраст. С грима подходете внимателно като изберете гримьори, които са известни с опита и вкуса си. И стигаме до бижутата - доверете се на хората, които разбират от работата си. За мен бижуто е допълнение и завършек на една чудесна, младежка и щастлива визия, която не натежава, а придава магичност. За всяка абитуриентка имам конкретни съвети и виждане как ще развия бижутата й - не повтарям бижу, не от суета, а защото не виждам причина да го сторя, когато в главата си имам още хиляди модели, провокирани точно от красотата на тези момичета.
 
 
- Кои са най-актуалните цветове тази година?
 
- Те, разбира се, зависят от дизайнерите на рокли -пудра, розово, смарагдово зелено, черно и червено.
 
- Вие изработвате корони и диадеми, има ли голям интерес към тях?
 
- Да и смело мога да заявя, че този интерес към тях създадох аз с годините работа и развиването на различни техники и модели за този тип бижу. Никое бижу не може да даде такава празничност, както бижуто за коса. Диадеми, тиари, корони, гребени, дори таки - индийското бижу за коса, което разделя пътя и пада на челото. Всяко едно от тях съобразявам с натюрела на абитуриентката и тоалета.
 
 
- Пищни или семпли бижута препоръчвате, едно бижу или сет за абитуриентската вечер?
 
- Според характера на роклята и нейната кройка, декорация, препоръчвам и вида бижу. Често момичетата идват с желанието да поръчат пълен сет - тиара, обеци, пръстен и гривна. Но това е излишество, което вместо да даде красота, само ще утежни излъчването в празничната нощ. Редуцирам бижутата според роклята и аксесоарите - чанта и обувки. Често се случва и да оставям само по един аксесоар - например само обеци. Възпирам често избора им и на колие, защото характера на сегашните рокли не предполага неговото присъствие. Тази година дори на една абитуриентка препоръчах да няма бижута, тя и нейните родители не повярваха на ушите си. В крайна сметка направих само деликатни обеци, останаха много признателни за коректността ми.
 
 
- Откъде черпите вдъхновението си?
 
- От щастието да работя онова, което ме прави доволна и нетърпелива всеки ден да отворя ателието си и да посрещна всички тези хора, които се радват и на бижутата ми, и на мен самата.
 
- Кои са топ тенденциите за сезон пролет-лято 2018?
 
- По-добре да бяхте ме питали какви са бъдещите ми творчески планове :)))) Няма тенденции, има воля за красота и живот.