Тенис топка с автентичен подпис на родната звезда Григор Димитров и шапка с автограф на мотоциклетния ас Валентино Роси са само част от уникалните предмети в търга от Коледния бал, чийто домакин е Ротари клуб „Пловдив“. Събраните средства от събитието, в което ще участват и останалите 3 клуба „Пълдин“, „Филипополис“ и „Интернешънъл“, ще бъдат вложени в изграждане на монумент, символизиращ културния дух на най-стария жив град в Европа. Събитието ще се проведе в петък, 20 декември, в „Гранд хотел Пловдив“, от 19,30 часа, съобщи първата жена президент в историята на Ротари клуб „Пловдив“ г-жа Елена Кристиано.

Прототип на изображението на бъдещия монумент е уникална находка на антропоморфен съд, който е изработен в 6-ото хилядолетие пр. н. е. през средния неолит – тоест на възраст 8 хил. години. Открит е при разкопки в района на Пловдив в праисторическото селище Яса тепе (Плоското тепе). Находката се съхранява в Археологическия музей в Пловдив.

Изработена е статуетка, представляваща реплика на антропоморфния съд, която ще бъде предоставена по време на Коледния бал на кмета Здравко Димитров. Тя ще бъде призът на новоучредена награда, която в годината на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“ за пръв път ще се присъди за принос към художествения живот в града. И от 2020 година ще се връчва ежегодно от Ротари клубовете в Пловдив, съобщиха организаторите. Склуптор на статуетката е Никола Костадинов. 

Праисторическата находка определя и характера на наградата, която издига човека като център на мирозданието, като съсъд на духа и творчеството. Свързва се също с града и творческото благодеяние и представя Пловдив като вместилище на духа, изкуствата и хуманноста.

„Мотото на световната организация Ротари клуб тази година е „Ротари свързва света“. Вярвам, че всички заедно можем да направим света едно по-добро място за живеене. Затова и каузата на нашия бал тази година, когато Пловдив е Европейска столица на културата с мото „Заедно“, е да се обединим около идеята за популяризирането му като най-древния жив град на Стария континент“, заяви Елена Кристиано.

С тази наша инициатива даваме фокус върху праисторията на Пловдив, а това е нещо, за което малко се знае. Всъщност то прави уникален нашия град. Не само неговото антично минало, а и праисторията му, с каквато могат да се похвалят малко градове, допълни Елена Кристиано.

Поздравителен адрес за инициативата е изпратен от зам.-министъра на културата Амелия Гешева. Коледният бал се провежда под патронажа на кмета Здравко Димитров, на него ще присъстват също областният управител Дани Каназирева и общински съветници. Поканени са почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, консулът на Турция Хюсеин Ергани, посланикът на Индонезия у нас Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид, която по професия е художник. Очакват се 200 гости – членове, приятелски сдружения и организации, интелектуалци.

Сред дарените за благотворителния търг предмети са комплект кубински пури от серия 1926 г., изработени от личния майстор на Фидел Кастро – Дон Орландо Падрон. В разпродажбата са включени уникални картини, юбилейни пощенски марки.

Естрадната прима Силвия Кацарова ще изпълни обичани от поколения българи свои хитове. За биографичната й книга с автограф „Мой сън“, с която певицата отбеляза тази година 45 г. на сцената, също ще се наддава на търга. Музикалната програма включва и рецитал на пианиста от Лондон Петър Димов, който е дългогодишен стипендиант на Ротари.

Водещите Ива Екимова и Даниел Петканов ще разиграят томбола с атрактивни награди, съобщиха организаторите.