Лидл България дарява 28 847 лева за изпълнението на четири граждански проекта в Южен Централен регион по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Всички те предвиждат инициативи в областите образование, култура и историческо наследство и околна среда. Целта им е да подобрят условията на живот на местните общности.

Сред проектите в региона, които ще получат подкрепа, е „Наследство“ на Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1905“ от Велинград, който включва  събиране, опазване и презентиране на фолклора в района на Чепинския край чрез дигитализацията на песни, легенди и предания.

„Учим и творим“ на Народно читалище „Родопски фар 1938“ от град Кърджали предвижда чрез множество разнообразни творчески ателиета да организира пространството като удобно и спокойно място, което насърчава любовта към четене и знания за всички възрасти.

Отново с подкрепа по програмата ще се реализира и проектът „Стрийт арт и плейсмейкинг срещу вандализма“ на Сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“ от гр. Смолян. Той ще насочи общественото внимание към проблема с вандалските прояви със средствата на съвременното графити изкуство.

Проектът „Рекламно студио „В града на Белоногата“ на Училищното настоятелство при ОУ „Иван Вазов“ в град Харманли е също сред одобрените. В него се предвижда изграждане на рекламно студио, в което ученици и учители ще създават радио- и видеопредавания с информация за училищния и културния живот в града.

Сумата, която Лидл България ще дари в тазгодишното, четвърто издание на „Ти и Lidl за по-добър живот“, възлиза на 170 000 лв. С нея ще бъдат подкрепени 23 проекта на граждански организации от цялата страна, разпределени в три тематични области: образование – 12, околна среда – 6, и култура и историческо наследство – 5 проекта. Всеки от тях ще получи до 10 000 лв. Пълен списък с одобрените проекти в цялата страна може да бъде открит на: https://bit.ly/3lAgMGU

Инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум от 2017 година насам. За четири години Лидл България е дарила по програмата общ фонд от над 715 000 лв. за подкрепата на 96 вдъхновяващи проекта на граждански организации от цяла България. Само за първите три години одобрените 73 проекта са достигнали до над 256 000 души.