Роботи изпълняват команди, балони хвърчат, кораби се строят, деца програмират, а други се забавляват с логически игри – така изглежда първият ден от живота на пловдивския клон на Академия "Никола Тесла". Иновативният образователен център, който до момента имаше присъствена база само в София, вече има свои места в Пловдив и във Варна.

Днес Академията под тепетата отвори врати за всички любопитни деца, които искат да се учат, докато се забавляват и да откриват как работи дигиталният свят. Малчуганите и техните родители дойдоха, за да се запознаят с дейността на образователната школа и видовете курсове, които могат да запишат децата.

Академията ще стартира дейността си в Пловдив със школа по програмиране в две групи – за начинаещи и за напреднали, програма за по-малките „Robo English“, която съчетава първи стъпки по работа с роботи, образователни игри, логически главоблъсканици, основни алгоритми и класически задачи, както и подготовка по математика, български език и литература за седмокласница.

„Нашата основна задача е да научим децата да бъдат създатели, а не консуматори. Искаме да ги провокираме от малки да развиват логическото си мислене и да придобиват базисни математически умения, но това да не става чрез суха материя, а чрез средата около тях“, разказа д-р Валентина Иванова, която е ръководител на Академията.

„Искам пак“, възкликна днес едно от децата, участващо в заниманията в дена на отворените врати на Академията, което изпълняваше ролята на робот, на който задават координати за движение. 

„Именно това е целта, към която се стремим – децата да искат да идват, да участват, да узнават. Да бъдат активната страна. Казват, че в бъдеще най-общо хората ще се делят на две групи – такива, които управляват компютъра, и такива, които биват управлявани от него. Ние искаме децата ни да са от управляващите“, посочи Иванова.

На 26 септември ще се проведе втори ден на отворените врати в Пловдив. Академията е разположена точно срещу пл. “Съединение” в Level Center, бул. “6-ти септември” 144а, ет. 3. Организаторите молят родителите предварително да регистрират присъствието си в сайта на академията https://ant.bg/, за да може при много желаещи да се направи специална организация.

Академията, специализирана в това да предаде на децата как се случва технологичната магия, но и да превърне самите тях в магьосница – в създатели в информационния свят, предлага палитра от различни курсове според потребностите на учениците.

Школа по програмиране

Школата по програмиране ще се води в групи с до 6 деца. В тях могат да се включат ученици от 3-ти до 12-ти клас, като децата ще бъдат разпределяни в съответствие възрастта, знанията и мотивацията. Те ще се учат да програмират на езика С++, а преподавателите наричат заниманията им „програмиране в свободен стил“, тъй като идеята е децата да могат да накарат компютъра да извърши избрани и измислени от тях операции.

"Ученето на езика за програмиране е като ученето на всеки чужд език. Учим ги да накарат компютърът да направи това, което те искат. Ние им помагаме и ги поощряваме да превеждат от нашия език на компютърния език. Фундаментът, който ще научат тук, ще им е полезен цял живот. Не е нужно всички от тях да станат програмисти, просто мисленето, което изграждат чрез заниманията, ще им помогне да бъдат по-добри във всичко, което изберат да правят", посочи д-р Иванова. 

Състезателна информатика

За напредналите със сериозен интерес, школата предлага подготовка и за състезателна информатика с проф. Краси Манев. Заниманията са предназначени за ученици, които искат да приложат знанията си на по-високо ниво и да се състезават със свои връстници на всякакви олимпиади и конкурси.

Математика, български език и литература

Академията предлага уроци по математика за деца от 3, 4, 5, 6 и 7 клас с иновативен подход, който съчетава групи занятия във формат от до 6 деца, заедно с индивидуални занятия.

„Опитът ни е показал, че нито индивидуалната, нито груповата дейност, дават толкова добър резултат колкото комбинацията от двете. Така от една страна можем да проведем занятия според индивидуалните потребности, силни страни и слаби страни на конкретното дете, а от друга страна то може да си взаимодейства с другите в груповите занимания“, посочи д-р Иванова.

Школата предлага и подготвителни курсове по математика, български език и литература за кандидатстване след 7-ми клас в най-желаните паралелки в Пловдив, а и в цялата страна. Подготовката отново има две части – индивидуална и групова, които се редуват.

Възможно ли е дете под 7 години да командва робот? Отговорът е, че детското въображение няма ограничения. С роботи от всякакъв калибър и балони днес малки пловдивчани се докоснаха до един нов свят

Robo English

Това е най-иновативната програма за най-малкитe – между 5 и 7-годишни, които все още не могат да пишат. Програмата предлага различни образователни и логически игри, поднесени в забавна среда, като резултатът в крайна сметка води до усвояване на основни математически принципи, алгоритми и формира пространствено мислене у децата. Системата е допълнена от активно изучаване на английски език.

"По време на тези занимания децата се учат да командват роботчета. Целта е да започнат да разглеждат роботчетата не като на играчка, а като на машинка, която може да им помогне за нещо. Идеята е постепенно те да възприемат техниката като нещо, което могат да управляват, да владеят, нещо, от което могат да поискат полезно действие. Без въобще да разберат те учат много математика, тъй като след въведенията, в които управляват роботчето да се движи напред, наляво, надясно и т.н. идва момент, в който задават да измине например 30 сантиметра. Така абстрактното 30 сантиметра придобива конкретен и разбираем вид", посочва д-р Иванова. 

Академията в момента сформира своите нови групи. Оказва се, че тя отдавна работи с деца от Пловдив, но в онлайн формат, а днес вече преподаватели и ученици могат да се запознаят и да поемат нов път заедно. Официално центърът ще стартира работа на 2 октомври.