Спомняте ли си времето преди 15 години, когато на мода бяха сгъваемите телефони тип „мида” и всеки тийнейджър искаше да притежава такъв? Еволюцията при този тип устройства, спрямо времето, в което живяхме, е впечатляваща и определено оставя трайна следа в развитието на технологиите. Спомняте ли си как тогава можеше да вдигаме и затваряме на събеседника си, само като отворим или затворим капака на телефона и не се налагаше да натискаме зелената и червената слушалка? И това беше най-значимата функция на тези устройства.

Времената се променят и модата се върти и сега, повече от десетилетие по-късно, сгъваемите телефони започнаха отново да диктуват пазара, но този път много по-усъвършенствани и достъпни. Редица производители се опитват да направят успешен сгъваем смартфон, но един от всички се откроява пред останалите, обединяващ в себе си красота, стил и производителност на истински флагман и то на достъпна цена - Samsung Galaxy Z Flip3.

Корейският производител продължава успеха с третото си поколение сгъваеми смартфони, един от които е Galaxy Z Flip3 5G - естествено продължение на „Z-Flip” серията. За много кратко време практичното бижу се превърна и в най-продавания сгъваем модел за годината, а редица специализирани издания го определиха и като едно от най-добрите изобретения на 2021 г.

Телефонът съчетава в себе си компактни размери, когато е сгънат и лесно може да се прибира в джоб на мъжки панталон или дамска чанта, без да заема място и без да се притесняваме, че може да бъде надраскан от ключове, монети или други остри предмети. Истинските си качества, обаче, той разкрива, когато е разгънат. След отварянето му, това компактно бижу се превръща в истинска машина – в разгънато положение откриваме 6.7-инчов Dynamic AMOLED 2х екран с HDR10+ поддръжка и 120Hz честота на опресняване.

Samsung Galaxy Z Flip3 е проектиран, за да откликне на търсенето на малък и компактен смартфон, който с лекота се побира във всеки джоб, но междувременно предлага комфорта и удобствата на стандартен смартфон. Съвременните флагмани са с екрани с диагонал над 6 инча и не само трудно влизат в стандартните джобове, но и създават неудобства при движение или сядане. Galaxy Z Flip3 решава тези проблеми и напомня за доброто старо време, когато телефоните бяха наистина компактни.

Освен тези предимства, сгъваемият смартфон предлага и редица други функционалности, за които дори не сме се замисляли. Когато използваме приложения на Google на Samsung Galaxy Z Flip3, те са оптимизирани именно за този модел. Например може да гледаме клипове в YouTube, като те перфектно прилягат на дисплея, когато Galaxy Z Flip3 5G е поставен във Flex режим. Той се разделя на две равни зрителни полета, с помощта на които може да не спираме видеото, когато искаме да потърсим ново такова например.

Полето за търсене и навигация остава в долната част, а клипът ни продължава да тече в горната част на екрана. Можем също така да пишем и публикуваме коментари под дадено видео, без да изпускаме от поглед случващото се в него. Или пък да поставим телефона хоризонтално и да се заровим в интернет, докато в едната част продължаваме да гледаме съдържанието. 

За максимално удоволствие и премиум преживяване, с покупката на Galaxy Z Flip3 получаваме и четири месеца неограничен достъп до YouTube Premium. Този абонамент предлага много повече от гледане на видеа без пауза за реклами - с него се наслаждаваме на ексклузивното съдържание в канала на YouTube Originals, гледаме клипове и слушаме музика във фонов режим. Теглим и гледаме всичко, което искаме офлайн, и, разбира се, всички предимства на премиум варианта на любимото музикално стрийминг приложение - YouTube Music.

Телефонът идва и с инсталирано Google Duo приложение, което също е интегрирано перфектно с Flex режима и осигурява стабилна и висококачествена видео връзка с до 32 участници.

В горната част на екрана са позиционирани прозорците на останалите събеседници в разговора, а в долната - бутоните за навигация, където да водим бележки или пък да рисуваме върху бяла дъска. През цялото време телефонът остава статичен и стабилен там, където сме го сложили. Това пък ни позволява да жестикулираме, или просто да се отпуснем на стола и да участваме в срещата с приятели или колеги.

Страхотна функционалност предлага и приложението Google Lens. Макар да е по-малко познато като приложение на Google, то може да ни даде информация за непознати предмети или обекти. Например, когато пазаруваме в магазина, виждаме непознат плод и само го сканираме с Google Lens и приложението дава  допълнителна информация за него. Ако сме на екскурзия в чужбина, можем да получим незабавен превод на друг език или да насочим камерата на Galaxy Z Flip3 5G към някоя забележителност и моментално да разберем каква история стои зад нея. Това, разбира се, е една доста малка част от огромния набор Google приложения и функции, които оживяват в Samsung Galaxy Z Flip3. 

С какво още разполага смартфонът? За пръв път в категорията на сгъваемите телефони Samsung Galaxy Z Flip3 е оборудван със сертификат за водоустойчивост IPX8. Освен това, рамките му са изградени от материала Armor Aluminium – най-здравият алуминий, използван някога в изработката на Galaxy смартфон. В допълнение, предният и задният капак на корпуса му са изработени от най-здравото стъкло, използвано досега в Galaxy – Corning Gorilla Glass Victus. Така Samsung дава на своите потребители спокойствие, че мобилните им устройства имат защита срещу драскотини на екрана и случайни падания на земята. Благодарение на Samsung Knox (платформата за мобилна сигурност на Samsung) хардуерът и софтуерът са предпазени от нежелани външни намеси.

Това, което най-много вълнува обаче са камерите. Galaxy Z Flip3 5G разполага с 3 камери. Основните 2 камери са разположени на капачето, а предната е вградена в екрана. Селфи камерата центрирана в горния край на дисплея е с резолюция 10 MP. Тази камера е удобна както за селфи снимки – без да държите телефона, като просто го поставите на равна повърхност и дадете команда за снимане, така и за провеждане на видео разговори, докато телефонът е на масата пред вас, а ръцете ви не са ангажирани да го държат.

Камерите на капака на Galaxy Z Flip3 5G са две с резолюция 12 MP – широкоъгълна и ултраширокоъгълна. Широкоъгълната камера разполага с оптична стабилизация OIS и защита на стъклото –Corning  Gorilla Glass с DX. Опцията за приближение (дигитален zoom) е до 10 пъти. Камерата поддържа HDR10+ recording с проследяващ автофокус. Камерите са интегрирани в блок, заедно с вторичния екран, на който да се извежда изглед на това, което се снима. Интересна особеност е, че при снимане на групови селфита или видеа – софтуерът разпознава до 4 лица на разстояние до 3,5 метра и автоматично увеличава широчината на кадъра така, че всички да бъдат в кадър. Видеозаписът естествено поддържа всички резолюции от 720p HD до 4K UHD видео при 60 кадъра в секунда.

Убедихте ли се? В рамките на актуалната кампания на Samsung България до 22.06.2022 г. при покупка на Galaxy Z Flip3 взимате часовник от серията Galaxy Watch4 на половин цена.