Събуждане в 5.30, фитнес. Сутрешна оперативка с екипа и индивидуални срещи по различни задачи, посещения на магазини и анализ на ситуацията на място. Десетки телефонни обаждания, неспирна динамика. Така преминава всеки работен ден на Иван Тодоров, мениджър “Потребителски продажби Юг” в Теленор България.

Той определя себе си като multitasker, а колегите му - като строг, но справедлив мениджър, който винаги намира подход към своите служители и доставя отлични резултати.

В компанията е от далечната 2004 г. Още студент по маркетинг тогава, започва работа като консултант продажби. Първият работен ден Иван отива в магазина, в който е назначен в Пловдив, и го заварва пълен с клиенти - по това време българският пазар започва да се отваря към мобилните технологии, а компанията предлага голямо разнообразие от продукти. Веднага Иван е подложен на тест - връчват му пет предплатени пакета, които трябва да продаде до края на деня. Наблюдават го как общува с клиентите, дали дали ще се справи. Иван не се стряска, започва да предлага пакетите и успява да ги продаде до ранния следобед, дори поисква още.

Работата му допада, защото иска да се занимава с нещо динамично, което му дава адреналин, в среда, която постоянно се развива и бързо се променя. Иван успешно се адаптира към средата в компанията и скоро става управител на магазин, после регионален мениджър продажби и от 2011 г. е мениджър “Потребителски продажби Юг”.

Днес, вече 44-годишен, Иван Тодоров вярва, че по пътя към успеха има нещо дори по-важно от личната мотивация: “Научил съм се да бъда дисциплиниран човек, да правя това, което трябва, като план, независимо дали съм мотивиран, без да влияе на качеството на моята работа по никакъв начин.”

Иван споделя, че се мотивира най-вече от това да вижда, че хората му имат желание и се раздават в работата, да усеща в тях свои съмишленици: “Те са моето по-широко семейство.”

Като човек на действието, проблемите го мотивират да успява още повече. Подходът му е индивидуален към всеки човек. През годините се убеждава, че успешната комуникация е пътят към успеха. Научава се във всяка ситуация да се поставя “в обувките” на другия, да разсъждава от неговата гледна точка. Не може да работи единствено с хора, които не искат промените, не споделят целите. “Работата ни е свързана с хора, постигаме го през и чрез хора, защото решенията, които се вземат, стратегията какво да се предлага и комуникира - всичко това стига до вътрешния клиент, управителя, екипа на магазина. Това става през няколко нива. Ако аз успея да мотивирам екипа си, и той ще успее да постигне заложените цели”, убеден е Иван Тодоров.

За него да работиш в Теленор, е невероятно предимство, защото това е международна компания, включваща хора с опит от различни пазари, и самата колаборация носи позитиви, обогатява го като професионалист, който иска да се променя и развива постоянно. За 17-те години, отдадени на компанията, според Иван обаче има нещо, което остава непроменено в нея: “Същата е ангажираността й към хората в компанията и екипността към общата цел да сме номер едно. Общата визия и ценности ни отличава от конкурентите. Да работиш за компания като Теленор, е привилегия.”