Слънцето зарадва пловдивчани и туристи, които напълниха центъра на Пловдив през последните дни. Повечето от посетителите, които идват в града обаче прекарват едва няколко часа под тепетата, сочи анкета на Trafficnews.bg. Въпреки че хотелите са пълни с посетители, дошли специално за откриващото събитие на Пловдив 2019, много от пристигащите на "еднодневни турове" посетители не знаят, че градът е избран за Европейска столица на културата.

"Нямахме представа, че откриващото събитие е в събота. Не сме попадали на информация за това нито в интернет, нито из медиите в Единбург, откъдето идваме. Въпреки това градът ни харесва. Единствените ни оплаквания са свързани с транспорта. Пристигнахме на автогарата в центъра на града, нямаше транспорт, разбрахме, че централният булевард е затворен. Хванахме такси и платихме 20 лв. за превоз от гарата до пресечка на Главната улица. Това определено може да развали впечатленията на всеки турист", твърди Ейми, която е дошла за уикенда с три свои приятелки. 

Впечатленията, че Пловдив не е популярен в чуждестранните медии, споделя и Снежана Таслър - пловдивчанка, която от 16 години живее в Англия. Самата тя разбрала, че градът е Европейска столица на културата, от дъщеря си, която прекаравала всяко лято в родния град. През последните 4 години самата тя е редовен посетител, заедно със съпруга си Карл, който смело твърди, че е 99% пловдивчанин.

"Англичаните не знаят за града и им е много трудна думата "Пловдив". Но за тези четири години успях да науча поне 4 000 души да я произнасят!", твърди тя. Въпреки че Англия е сред водещите туристическа пазари на Европейската столица, Снежана твърди, че дори и англичаните, занимаващи се с история, не знаят нищо за града. Пловдивчанката се опитва да разкаже на възможно най-много от своите съграждани, че идва от най-стария жив град на континента.

Местен екскурзовод също споделя разочарованието си от факта, че посетителите на Пловдив масово не знаят за престижната титла, която градът вече носи. Вчера бях на обиколка в града с 20 души от различни държави. Никой не знаеше, че сме Европейска столица, никой нямаше представа какво ще се случи в събота, разказва той. 

На различно мнение е млада туристка от Испания, пристигнала специално за откриващото събитие. Въпреки че не желае да застане пред камера, тя споделя, че се придвижва предимно пеша. Затова и трафикът не създава проблем. 

Какво споделиха останалите посетители пред камерата на Traffic TV - вижте в репортажа на Милен Ангелов: