От Военното министерство излязоха с официално съобщение за ужасяващата авиокатастрофа край Пловдив.

"Около 20 ч. 30 мин. днес, 11 юни, при планов полет по неизяснени за сега причини вертолет Ми-17 пада от около 50 м. височина в района на авиобаза Крумово. Екипажът на борда на вертолета е от трима военнослужещи. Предприети са незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа.

По време на действията за оказване на медицинска помощ е установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът при падането на вертолета са загинали. Третият член на екипажа – бордният инженер е откаран незабавно в болница, в съзнание. По случая се води разследване."

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пътува към авиобаза Крумово, пише още в становището. 

Ми-17 е на въоръжение в армията ни от 1981 г. Падналият вертолет е единственият действащ в момента у нас и е бил пригоден за гасене на големи горски пожари, като днес тя е изпълнявала учебно-тренировъчен полет за спасителни действия. 

Директорът на ОД на МВР- Пловдив ст. комисар Атанас Илков дойде на мястото на инцидента. Той заяви, че информация могат да дадат военните органи – полиция и прокуратура.

След ужасяващата катастрофа на военния хеликоптер на летището край Пловдив, пътническите самолети, изпълняващи полет от Бергамо и Лондон, вече са кацнали в Пловдив, предаде репортер на TrafficNews.bg

Полетите от Лондон и Бергамо закъсняха с часове, като самолетите кръжаха, докато им се даде разрешение на кацнат. 

Както TrafficNews.bg съобщи, хеликоптерът се е разбил край пистата на летището в Крумово и веднага се е възпламенил, а на мястото по думите на очевидка мигновено са дошли 6-7 пожарни и линейки. Все още не е ясна причината за авиоинцидента. 

Започнало е разследване под ръководството на военноокръжната прокуратура в Пловдив. 

Разказ от първо лице:

Вижте част от извънредния брифинг на военния министър Красимир Каракачанов и зам.-командирът на ВВС Петьо Мирчев: