Темата за задгробния живот е била една от най-актуалните за човечеството винаги. Тя е вълнувала предците ни още преди хилядолетия и днес продължава да поражда у нас множество въпроси. И макар науката да е напреднала много, все още не може да се каже със сигурност какво става с нас, когато тялото ни спре да функционира и изпаднем в смърт.

Въпреки това има доста предположения за това, което се случва с душата ни, след като починем. Мнение по темата изказва и популярният медиум Джеймс Ван Праа, който твърди, че вече години наред контактува с духове.

Джеймс Ван Праа е автор на редица книги, свързани с общуването на хората и техни починали близки. Той е участвал в безброй телевизионни предавания, където е коментирал въпроси, отнасящи се до спиритуализма. Много хора се чудят дали смъртта е болезнена. Според Праа при този мистичен процес душата просто се освобождава от бремето на тялото и изпитва облекчение. Явлението е свързано с усещания като спокойствие и щастие.

След смъртта има период, в който душата все още не може да се отдели от своя дом и любимите си хора. Поради тази причина тя дори вижда собственото си погребение. Праа смята, че след като душата ни напусне тялото, ще се срещне с душите на хората, които са ни били близки. Така че в никакъв случай няма да се чувстваме самотни или тъжни, когато се отделим от своето тяло.

След като душата напусне тялото, тя има време да види и анализира отново всичко, което е преживяло нейното тяло при земния си път. След като духът изостави физическата си обвивка, за него настъпват мигове на блаженство, щастие, хармония. Най-сетне е освободен от всички пречки и може да прави това, което му доставя най-голяма радост.