Защо пътищата в Танзания са по-качествени от пътищата у нас? И не само - пътищата в Танзания, Ботсвана, Замбия и Мали са сред по-добрите от нашите. Това показва класация на Световния икономическия форум.

Пътищата у нас се нареждат по качество на 93 място от 137 държави в класацията. С най-добри магистрали могат да се похвалят в Обединените арабски емирства, Сингапур, Швейцария, Холандия, Португалия и Съединените щати.

Общата дължина на републиканските пътища у нас е почти 20 000 км – от тях 741 км – магистрали, почти 3000 км първокласни пътища и останалите са втори и трети клас, съобщава Нова ТВ.

Първо да погледнем към официалните данни: огромна част от пътищата са в лошо и средно състояние. Над 6000 км пътища имат нужда от спешен ремонт. Парите стигат за поправка на една трета от тях. Затова и повечето не се ремонтирани от 20 и дори 40 години. За тази година Пътната агенция разполага с 185 млн. – от които за зимно поддържане - 78 млн., а останалите за ремонти, възстановяване на маркировката и рязане на храсти например.

Отделно държавата отдели 100 млн. за текущо поддържане на пътищата. Затова и повечето ремонти са козметични – с кърпене и частично полагане на асфалт.

Качествен ли е асфалтът, който се полага – за да проверим влязохме в лабораторията на Института по пътища и мостове. Какво показаха изпитванията, гледайте във видеото