Само с глоба от 1000 лева се размина велинградчанин, в чиято кола на 13 август миналата година е открита полицейска униформа. Зимното бойно яке било с всички реквизити – надписи „Охранителна полиция“ и „МВР“ на гърба, отличителен знак на ръкава с герба на Вътрешното министерство, светлоотразителни ивици, съобщава Дарик радио.


По предложение на прокурора по делото Тихомир Гергов и с решение на съдебния състав с председател Наташа Даскалова подсъдимият Румен М. е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание, при това - възможно най-лекото (по чл. 78 от Наказателния кодекс санкцията е от 1000 до 5000 лева). Той ще трябва да плати и разноските по делото – малко над 130 лева.

По време на процеса мъжът признал, че униформата е намерена в колата му. При изземването първо казал на полицаите, че го е намерил край вила в курорта  Цигов чарк на брега на язовир „Батак“, после – че намереното яке не е същото, а това не го е виждал. То било захвърлено на задната седалка с отличителните знаци нагоре. Пред съда пък разказа, че давал колата си – „Форд Фиеста“, на много свои приятели и познати да я ползват. Някои от тях имали вили на Цигов чарк. Случвало се и случайни хора да вози.

Интересна подробност обаче е, че белият „Форд Фиеста“ неведнъж е засичан при акции на доброволческата природозащитна организация Фронт за борба с бракониерите, включително при съвместни акции с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. На 9 септември миналата година са намерени и конфискувани 1200 м рибарски мрежи и рибарска лодка. Близо до тях бил само автомобилът на велинградчанина, в който проверяващите открили негов приятел, известен като Петър Брадата. Въпреки това не били събрани достатъчно доказателства. Самият Румен също е хващан от полицаи с незаконно уловена риба и мрежи в същия „Форд“, чийто номер природозащитници вече  са запомнили наизуст.

Остава висящ въпросът дали и полицейската униформа не е била част от реквизит за бракониерство.