Може ли задължението ни да покриваме лицата си на публични места да доведе до появата на жени с бурки и подлежат ли те на санкция? Този въпрос поставиха пловдивчани, натъкнали се на необичайна гледка в хипермаркет под тепетата. Докато пазарували, те забелязали две жени, чиито лица били напълно покрити от бурки. 

Носенето на облекло, което скрива изцяло или отчасти лицето бе забранено в страната ни още през 2016 година. Тогава бе приет така нареченият "Закон за бурките". Всъщност текстовете от този сравнително кратък нормативен акт напоследък често биват цитирани във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването за задължителното носене на маски на обществени места. 

Значи ли това, че и носенето на маска е в разрез със закона? В страната ни е забранено носенето на облекло, прикриващо лицето, на публични места. Изключение обаче се прави в няколко случая. Гражданите могат да покрият лицата си в молитвените домове на регистрираните вероизповедания, по време на спортни, културни или образователни мероприятия, когато такъв тип облекло се носи временно от участниците в тях, поради характера на упражняваната професия или пък по здравословни причини.

Именно на наличието на здравословни причини се позовават властите, налагайки задължителното носене на защитни средства. От Министерството на здравеопазването обаче не ограничават избора ни само до предпазна маска. В заповедта са предвидени и други възможности за покрием лицето си. Текстът гласи, че е задължително "носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.," на определени места. Логично е да си зададем и въпроса може ли т. нар. никаб, който покрива напълно лицето, да мине за защитно облекло.

Законът дава и определение за частично и напълно покрито лице. То е прикрито частично при носенето на облекло, с което са закрити устата, носът или очите. В министерската заповед, макар и да не е уточнено, че се изисква частично покриване на лицето, е поставето изискване именно да бъдат закрити носът и устата с предпазно средство. Дали обаче скриването изцяло на лицето, когато необходимо единствено част от него да бъде покрита, е предпоставка за санкция? Или пък би могло да се каже, че в конкретния случай двете жени са спазили противоепидемичните мерки, използвайки гореспоменатото "друго средство", при посещението си на закрито обществено място?

Казусът е спорен, а категоричен отговор могат да дадат единствено компетентните органи. По информация на Trafficnews.bg глобени лица по Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето в Пловдивска област от началото на пандемията насам няма.