След случая със забравената и изгубена 4-годишна Ева се оказа, че преди 10 дни още едно невръстно дете е било изпуснато от педагозите на Частен детски център „Вълшебство“ в Пловдив. Серия от сигнали постъпиха до редакцията на TrafficNews, след публикацията за 4-годишно момиченце, намерено изплашено и само до оживена улица в града.

Престъпно нехайство! Пловдивчанка намери 4-годишно дете, загубено от детска градинаОчакват се родители на детето

Една от тях разказва Мария Влайкова, баба на Георги, който също е на 4 години. Тя сподели пред TrafficNews, че на 16 август детето било открито в 12:45 ч. само пред сградата, в която живеят със семейството му. Момченцето стояло безнадзорно на повече от километър разстояние от мястото, на което децата си играят преди обед.

По всяка вероятност той е обикалял и сам е стигнал до къщата, пресякъл е ул. „Гладстон“, знаете какъв трафик има там. Господ го е пазил. Първоначално родителите му били в шок. Когато са го намерили самичък, не са знаели как да реагират, защото детето им в този момент е трябвало да бъде  в детския център“, разказва Влайкова.

От разказа ѝ става ясно, че децата биват извеждани на разходка след 10:00 ч., за да могат да са обратно в центъра, където обядват и  спят следобед. Малкият Георги, изглежда, е отсъствал много време, но педагожките не са потърсили родителите му или друг възрастен, за да сигнализират липсата му. По думи на учителката, те били сигнализирали МВР.

Проверка на TrafficNews във 2-то РУ-Пловдив, в чийто обсег попада района на градината, обаче показва, че сигнал за изчезнало 4-годишно момче на име Георги не постъпвал.  

 „Родителите се обадили на учителките, за да кажат, че детето им е намерено пред входа на къщата им. Тогава учителката обвинила Георги, че избягал от детската градина. Тяхната версия е, че когато са се прибирали към основната сграда около 11:55, чак тогава са разбрали, че него го няма в групата“, споделя още бабата на невръстното дете.

Според близките на момченцето обаче, той няма как да избяга от детската градина, тъй като там се заключва, докато децата са вътре:

„Георги си е тръгнал от парка. Виждала съм как учителките наглеждат децата, докато си играят в Цар-Симеоновата градина. Педагожките си стоят на пейка, а децата обикалят около тях, като оттам минават и други деца, от други детски градини. Минават и възрастни хора – не знам как контролират кои деца са там, всички ли са там?!“, споделя угрижено баба му.

Влайкова разказва още, че жената, с която родителите са комуникирали, е Виолета Жекова, която е управител и педагог в Частния детски център с Монтесори насоченост „Вълшебство“. Тя твърдяла, че подобен инцидент ѝ се случва за първи път. По тази причина от центъра хвърлили вината върху детето.

След този случай родителите на Георги решили повече да не водят момченцето в детската градина. Тъй като те живеят заедно с него в САЩ, а го поверяват само за лятото на въпросния център, отишли, за да приберат вещите му. Според бабата, след инцидента педагозите не са търсили родителите, за да питат детето как е и има ли някакви индикации за травматично преживяване, към които такъв инцидент предразполага.

TrafficNews се свърза и по този казус с Виолета Жекова, за да потърси становището ѝ по темата:

„Нямаме такова дете в никоя група“, отговори лаконично Жекова и отдаде сигналите на родители, постъпили до медията ни, на нарочена атака в тяхна вреда. Тя отказа въобще да познава както Георги, така и изчезналата 4-годишна Ева, намерена днес от пловдивчанка.

Педагогът повтори Частна детска градина „Вълшебство“ да не се бърка с Детски монтесори център „Вълшебство“, че те не са една и съща образователна институция и нямат нищо общо помежду си. Припомняме, че проверка на медията ни обаче показва, че две различни заведения - няма, а в официалния им сайт Виолета е представена във визитката си като „управител и учител в детски монтесори център "Вълшебство" “.

Изказването на собственичката на детската градина, че там дете с името Георги не фигурира, бе оборено от близките на момченцето, които предоставиха до медията ни документи, разписки и снимки като доказателство за противното. Въпросните снимки са били изпращани от педагозите до всеки родител, за да се покаже, как децата биват занимавани по метода Монтесори.

 


Снимка на Георги и друго дете, докато са на занимания в Детска градина "Вълшебство"


Снимка от галерията на детския център "Вълшебство" , от която видно, че интериорът и играчките са едни и същи .

 

Оказва се, практика е детския център "Вълшебство" да не помни децата, които са поверени от родителите за целодневна грижа там. По подобен начин Виолета Жекова се оправда за случая с 4-годишната Ева, която бе намерена да се скита обляна в сълзи днес. Полицията се самосезира и разследва случая. Още за абсурдния казус научете оттук: 

Пълен фарс: Детето, намерено в Пловдив, не било записано в детската градина, където родителите му го пращатДиректорката на частна градина „Вълшебство" отрече да познава момиченцето, снимка от фейсбук обаче доказва противното

TrafficNews ще продължи работата си по случая. Очаквайте подробности!