"Наскоро си взех бойлер от Техмарт - Пловдив, който работи успешно цели 3 дни, след което се започна същинската Епопея: "Рекламация и гаранционно обслужване от сервиз "Чомаков". Така започва историята на читател на TrafficNews.bg, която ние бихме нарекли по-скоро "одисея", защото ни е трудно да видим в нея героизъм и величие. Но най-вероятно нашият читател използва термина "епопея" по-скоро с ирония...

А ето я и цялата история:

Първата рекламация беше на 3 август на място в магазина. Вписаха ме в една карирана тетрадка и ми дадоха скъсан лист със списък на сервизи в зависимост от марката, с които трябва да осъществя контакт. По закона за всемирната подлост попаднах точно на въпросния сервиз.

Реакцията им беше сравнително бърза и още на следващия ден пристигна техник. Констатацията му беше, че става дума за фабричен или транспортен дефект, който той бил оправил с фино побутване с отвертката и превключи термичната защита. Последва пуфтене, че му било топло и ми се държа сметка, че съм избрал бойлера да се монтира на 3 пръста от стената, а не на половин метър (по средата на банята), за да може спокойно да се чете серийния номер. Нищо, бойлерът се включи, изписахме обекта и отчетохме дейност. За мое щастие успя да снима въпросния сериен номер и дори гаранционното обслужване ми излезе безплатно!

От момента, в който компетентният техник си тръгна, до тъмните часове на нощта бойлерът не изключи дори за секунда, водата вътре започна да ври, а топлината приятно стопляше целия апартамент в тази мразовита лятна нощ. За мое щастие термичната защита сработи повторно без да се стигне до експлозии и наводнения. С други думи - старата песен на нов глас.

Втората рекламация беше на 7 август отново на място в магазина. Процедурата - същата. Карираната тетрадка и хвърчащия лист. Този път опитах да задам въпроса дали не е по-добре директно да се замени с нов с оглед на завидните технически компетенции на избраната, оторизирана фирма за гаранционно обслужване (занапред "сервиз" Чомаков), но с еднозначен жест и вдигане на рамене ми казаха: "Вие трябва да се оправяте от тук нататък със "сервиза", ние няма какво повече да направим".

За добро или лошо, второ посещение от "сервиз" Чомаков така и нямаше. По-късно същия ден (07.08) ме информираха, че са поръчали нов терморегулатор и ще се свържат с мен като пристигне. На въпроса кога, отговор нямаше. Последва известно информационно затъмнение от къде точно е поръчан терморегулаторът, сега ли се произвежда и кога изобщо очакват доставката?

Така до 23.08 август 11:53, когато с мен се свърза друг "компетентен" техник, който задъхано настояваше да замени до 16:00 на същия ден новопристигналия терморегулатор. Тъй като работя извън града с работно време до 18:00, попитах дали не е възможно ремонтът да стане след работно време, но отказът беше категоричен. Наложи се да ангажирам мой близък, който разполага с ключ, за да излезе от работа и да отключи на въпросния господин. Колкото и да исках да ми посочи точен час, така и не се ангажира. Разбрахме се да ме информира, когато тръгва към адреса, за да организирам отключването на апартамента. Сравнително проста логистична схема, като все пак се има предвид, че човек с фиксирано работно време трябва да излезе от работа в неопределен момент за неопределен период.

Накратко:

14:59 Техникът ме информира, че приключва обект и ще е на адреса след около 15 минути.
15:02 Информирам моя близък, за да отиде до адреса.
15:18 Техникът е на адреса и ми звъни. Последва лют разговор, че не възнамерява да чака, въпреки обясненията ми и потвърждението, че вече има ангажиран човек, който пътува към него.
15:27 Техникът ме информира, че си тръгва и вече е чакал половин час.
15:30 Човекът, когото ангажирах, е на адреса, техник - няма.

За речника и отношението на въпросния техник нямам намерение да говоря, но ясно ми каза, че неговите 9 минути чакане са много по-голям жест от опитите ми да задоволя прищявката им за извършване на услугата задължително и не по-късно от 16:00 на същия ден.

От Техмарт: Ние със "сервиза" проблеми нямаме. Вие трябва да си се разберете с "Чомаков". Нашата отговорност е дотук. Нямате право на замяна, ако няма попълнен протокол от "сервиза".

За разговора ми с управителя на "сервиз" Чомаков бях господинчо и мрънкач, а днес окончателно ми бе отказан ремонт на място. Трябвало да демонтирам и занеса бойлера до сервиза за собствена сметка, ако искам да имам топла вода от новия ми бойлер.

И така, аз продължавам да си записвам при кой познат и роднина кога съм се къпал, за да не се натрапвам постоянно на едни хора. Новият бойлер си стои на стената развален, а решение няма. Право да претендирам - също.

След кратка справка в гугъл разбрах, че далеч не съм първият изпробвал компетентността и любезното обслужване на веригата Техмарт и доверения им "сервиз" Чомаков. Затова Ви моля при възможност да предупредите читателите си, за да бъдат по-предпазливи със споменатите по-горе обекти и сами да направят своите изводи. За едни аз ще бъда некоректен със забавянето (3, 9 или 12 минути), което причиних в опита си да помогна, а за други - балък, който цял месец не може да се оправи с един бойлер, но:
Потребителите в България също имат права и се надявам на съдействието на медиите и институции в България това да стане ясно за търговците на стоки и услуги в страната с високопланински подход при обслужването на клиентите си. 

***

Та как мислите, какво е това? Високомерие на сервиз, безхаберие на магазин, клиент балък... Докато мислите над въпроса, вземете си по един душ - сигурно бойлерите ви работят.