Отново проява на вандализъм беляза централните части на Пловдив. Автобусна спирка, разположена под надлеза на пощата, на бул. „Княгиня Мария Луиза“ е потрошена. Стъклата от съоръжението, предназначено да подслони чакащите градския транспорт, се търкалят по тротоара.

Макар подсилено и двойно стъклото не е понесло силните удари, които са му нанесени от вандали. На места то липса, на други е пропукано и заплашва всеки момент да падне върху някой гражданин.

Позорната гледка е разположена точно срещу красиво изрисувания от срещуположната страна подлез. Там, благодарение на талантливи художници, е изрисувано Тракийското златно съкровище. Резкия контраст между лицето на Европейската столица на културата и лицето на престъпността смразява и сломява. Съгласен с това е и кметът на район централен Георги Стаменов.

Той подчерта, че вандалските прояви в града непрекъснато рефлектират върху мерките, които се взимат за облагородяване на инфраструктурата, социалната среда и града като цяло.

Потрошените спирки често са следствие и на катастрофи, а те от своя страна в редица от случаите са причинени от неспазване на правилата за движение на пътищата – превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние, неправилно изпреварване.

Районният кмет призова шофьорите да бъдат по-бдителни, а хората с излишна енергия, влагащи я в погром на сътвореното, да я изразходват в предназначените за целта фитнес площадки или да я вложат в съзидателен труд.

Спирката вероятно скоро ще бъде поправена, но парите за нея отново ще са за сметка на данакоплатеца, който веднъж е заплатил нейното създаване и поставяне.

Наскоро кметът Иван Тотев заяви, че масово застрахователи отказват да правят полици на спирките заради зачистилите вандалски прояви. Така фирмата концесионер сама покрива по-голямата част от застраховките на навесите. 

Припомняме, че последния месец бяха монтирани нови 12 автобусни спирки на масовия вътрешноградски транспорт и заслони, които да пазят пътниците от пек, вятър, дъжд и сняг.

Целта на Община Пловдив е поетапно да постави заслони и на спирки извън концесионния договор. Първият етап включва 15 спирки, за които са постъпили най-много сигнали от гражданите.

В тясна координация с районните кметове и след одобряване на схема за поставяне се предвижда монтиране на още заслони – до изчерпване на предвидените за целта около 100 хил. лв. с ДДС,  съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“.