Органите на реда продължават да се натъкват на случаи с фалшиви гръцки шофьорски книжки. Поредният такъв пример е от 30 октомври, когато полицейски екип при Районното полицейско управление в Казанлък спира за проверка лек автомобил „Мазда“, управлявана от 30-годишне мъж от Мъглиж. Проверката установява, че свидетелството му за управление на МПС е гръцко, но менте.

Десетина дни по-рано казанлъшките полицаи разбиха българо-гръцки канал за фалшиви шофьорски книжки. Ментетата вървят по 500 евро, независимо от категорията, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.


При проверка на лек автомобил на магистрала „Тракия“ преди време бе намерен запечатан хартиен плик с фалшива книжка, гръцки образец, издадена на името на 26-годишен български гражданин.

След подготвяна няколко месеца оперативна разработка, при  претърсване на  къщата на 51-годишния Искенди от Николаево са открити и иззети мобилни телефони, две ксерокопия на лични карти и две снимки, както и документи за получаване на пари чрез фирма за международни преводи.

При акцията е заловен и 31-годишният Али, също от Николаево, който се представил пред полицейските служители с фалшива гръцка шофьорска книжка.

Разследването тогава установи, че желаещите да се снабдят с фалшиви книжки от различни категории давали поръчките си на Искенди заедно с необходимите копия от лични карти и снимки, които той изпращал по куриер на човек в Атина заедно с 500 евро за всеки фалшив документ. Готовите свидетелства били връщани обратно в нашата страна по същия начин.

Схемата с фалшивите гръцки шофьорски книжки бе засечена още в началото на тази година. През април с менте бе хванат 44-годишен мъж от Твърдица. Преди него с подправени документи бяха задържани още трима шофьори от Твърдишкия край.

По думите на полицаите, към тази измама прибягват мераклии да застанат зад волана, но без да карат курсове и да държат изпити. При това в Гърция няма изискване кандидат-шофьорите да имат поне основно образование, както е у нас. Затова нерядко българи, най-вече представители на ромския етнос, си вадят свидетелствата за правоуправление в южната ни съседка.

Засега не е ясно къде точно се произвеждат нелегалните книжки, които уж са издадени в Гърция. Според криминалисти, това, че наподобяват гръцките, не означава, че се правят в тази държава.

Куриозното е, че през 2012 г. в Дупница бе водено следствие срещу 66-годишен гръцки гражданин, който също се оказал с неистинско свидетелство за управление на МПС.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg