Възможно ли е с действията си един шофьор да превърне цяла зелена поляна с детска площадка в паркинг? Колкото и невероятно да звучи това започва да се случва на ул. „Генерал Колев“ в Пловдив, където все повече автомобили паркират до детската площадка. В случая изцяло е валидна теорията за счупените прозорци. 

Тя гласи, че  ако в една сграда е счупен един прозорец, и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец.

Теорията твърди, че когато обществото пропуска и не обръща внимание на малките нарушения на реда, като изхвърлянето на боклук на места извън предназначените, паркиране на  забранени места, провокира други хора към извършване на подобни или по-сериозни нарушения. Психологическият механизъм за това се илюстрира по следния начин: „Ако за другите може, защо не и за мен?“. При това нивото на нарушаване на правилата става все по-ниско и води рано или късно до по-сериозни нарушения.

Така първата кола, която паркира на зелените площи води до себе си и втора, и трета…

Вече редица места в Пловдив са били изпуснати по този модел, а по всички личи, че следващото място ще  е градинката на „Генерал Колев“…