Течове и мухъл по тавани и стени, провиснали парапети и висящи тавани – това е само част от състоянието на чисто новата детска градина „Каменица“ на улица „Богомил“. Въпреки че досега в нея не е влязло едно дете, тя вече е потресаващ вид. Вода се вижда и в осветителните тела, както и влаг покрай контакти и ключове.

Родители на приети деца в нея ни сигнализираха за вида на градината, като изразиха своите притеснения, че карат децата да се нанесат до 2 седмици.

„Чакахме да я построят 3 години, а е в покъртително състояние. Всичко вътре тъне в мухъл, тече от таваните. Родителите искаме да се отложи преместването, докато не се оправи градината, но ни отказват“, пише един от родителите. Той заяви, че заедно с други над 20 родители утре ще отидат пред сградата, за да разговарят с кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и да се отложи преместването.

Самият Стаменов заяви пред TrafficNews, че възложител на поръчката е Голяма община, но в петък са се свързали с него, за да му съобщят за проблема.

„Доколкото разбрах е имало авария с противопожарната система, откъдето са се появили течовете. От Община Пловдив са се свързали с фирмата изпълнител, за да отстранят дефектите, съгласно гаранцията по договора. Течът е спрян, като след като изсъхне ще се ремонтира всичко“, каза кметът на „Централен“. Той добави, че никой не го е търсил за среща, но е готов да се отзове и да разговаря с родителите.

„Няма да допуснем деца да влизат в сграда, която не отговаря не хигиенно-санитарни изисквания. Има ежеседмични проверки от БАБХ, РЗИ и други органи, които също не биха позволили, ако има проблем  там да се пускат деца“, каза Стаменов.

ДГ „Каменица“ се строи цели три години. Първата копка бе през 2021 година, като финансирането бе по ОП „Региони в растеж“.  Стойността й е 4 млн. лева, като за строител бе избрана компанията „Ринг -П“ ООД на пловдивския бизнесмен Крум Бурджиев, който е собственик на „Екохотел Здравец“.

Строителен надзор, който трябва да следи за качеството на строителството, пък бе хасковската фирма „Ен Ар Консут“ ЕООД.