Акциите на японския разработчик на електронни игри Nintendo поскъпнаха с над 20% в понеделник, съобщава Reuters. През последните два дни пазарната капитализация на компанията е нараснала със 7.5 млрд. долара благодарение на изключително успешния пазарен дебют на новата игра на компанията Pokemon GO.

Играта представлява приложение за мобилни устройства, което съчетава световноизвестната поредица игри Pokemon, датираща от 90-те, с иновативни технологии за добавена реалност, пише Капитал. Играта позволява да се движат из улиците на реалните градове, за да търсят и "ловят" виртуални Pokemon персонажи чрез смартфоните си. Този новаторски "лов на съкровища" бе посрещнат с ентусиазъм от потребителите в страните, където играта е достъпна.

В Съединените щати приложението е било инсталирано на над 5% от мобилните устройства с операционна система Android само за два дни. Играта вече е инсталирана на повече смартфони, отколкото приложението за запознанства Tinder, и доближава по брой на активните потребители социалната мрежа Twitter, показват данните на анализаторската фирма SimilarWeb. Pokemon GO се нарежда и на първо място по сваляния и сред безплатните приложения в онлайн магазина на Apple - iTunes в САЩ.

Много хора се запознават, благодарение на онлайн игрите в реално време. Вдигат телефоните си и на екраните им се появяват малки виртуални същества със специални сили. И ловът на покемони започва. Колкото повече хора играят на едно и също място, по едно и също време, толкова повече покемони генерира играта.
 
Играта работи с GPS и така показва точно улиците на града, в който са играчите.
 
Световните медии вече съобщават и за куриозни случаи. Американски военен, който се сражава срещу ИДИЛ, публикува във Facebook, че току-що е хванал първия си покемон на фронта в Мосул. Бъдещ баща пък ловувал покемони, докато жена му раждала. А Google търсенията за „Pokémon Go” вече са повече от търсенето на думата „порно”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg