Деница е женена за унгарски гражданин, с когото е живяла заедно в Ливан. Когато Ема навършва 10 месеца, те се местят да живеят в България и детето получава българско гражданство. След време обаче Деница подава молба за развод и съди съпруга си за домашно насилие. Междувременно бащата успява да изкара унгарски паспорт на Ема и да го изведе от страната.

Деница никога не е лишавала бащата от контакт с детето, въпреки съветите на свои приятели и юристи да се покрие с дъщеричката си. По думите ѝ, отвличането е започнало като една обикновена среща между баща и дете в софийски мол. Тогава тя въобще не е предполагала, че е възможно абсолютно легално да бъдат издадени документи, с които детето да напусне страната против волята на майката.
 
На жената дори се наложило да ходи в унгарското посолство, за да заяви, че не иска да бъдат издавани подобни документи на дъщеря ѝ, съобщава bTV. Това се наложило, защото мъжът ѝ я заплашил, че ако не отиде, тя ще плати глоба в размер на 4500 евро на унгарската държава. В унгарското посолство се държали агресивно с майката на Ема и я попитали, защо тя не е съгласна на детето да бъдат издадени такива документи. Служителят на посолството дори я обвинил в отмъстителност спрямо мъжа ѝ. В посолството майката на Ема категорично заявила, че не иска да бъдат издавани документи, с които дъщеря ѝ да може да напуска страната.
 
За да бъде отнето детето от майка му, била спретната много сърцераздирателна история. Деница разказа, че съпругът ѝ настоял да се види с детето, за да може да го запознае с брат му, който пристигнал от САЩ и само ден щял да бъде в България. Така жената се склонила да заведе детето на срещата с бащата в мол в София. „Те много стратегически изчислиха мястото, където да се срещнем. Там има топла връзка с метрото, откъдето са отишли с детето на летището. Бащата на съпруга ми и брат му ме разсейваха, докато детето е било отвеждано”, разказа тя.
 
Деница признава, че била предупредена за планирането на такова отвличане от източник от обкръжението на мъжа ѝ, но не му повярвала. В един момент Деница се усетила, че става нещо нередно и започнала да се обажда на мъжа си, но той не  ѝ отговарял и тя извикала полиция.
 
Оказало се впоследствие, че детето е изведено още по обяд със самолет и вече се намира в Унгария. Деница уточни, че детето не е стъпвало никога в Унгария, не говори езика, не познава роднините си по бащина линия. В момента се води разследване как точно детето е излязло без позволението на майка му. Изглежда, че международният паспорт на детето е издаден без съгласието на майката, но той е легален.
 
В студиото на bTV aдвокат Сокол Недков обясни, че са налице признаци за международно отвличане на дете. Издаването на задграничен паспорт не би следвало да се случва, когато няма съгласие на двамата родители, освен ако няма съдебно решение, което да замести съгласието на единия родител. Адвокатът допусна, че е възможно унгарският съд да е взел подобно решение. По думите му обаче, съдът, компетентен по въпроса, е българският, защото до момента на отвличането детето е пребивавало в България.
 
Самото издаване на паспорт пак не дава право за извеждането на детето, каза още Недков. Детето е изведено с унгарски задграничен паспорт и граничните власти обаче са били безсилни в случая, ако не са били предварително уведомени за съществуващия риск.
 
Няколко часа след отвличането майката успяла а се свърже с бащата, но той вече бил в Унгария. Сега дава възможност на майката всеки ден да контактува с детето.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg