Черен дим отново се извиси над ромската Арман махала, част от пловдивския район „Северен” и отрови въздуха. Читател на TrafficNews.bg ни изпрати снимки от страховития пушек, който се стеле над квартала.

Подобен черен дим е характерен за изгарянето на стари автомобилни гуми и кабели. Нещо, което се прави, за да се измъкнат металите от тях, които след това да се продадат за рециклиране. Това "производство" обаче е крайно неекологично и замърсява с твърди частици въздухът над Пловдив, заради който сме първи в класацията на най-замърсен въздух в Европа. 

Едва ли тази новина изненадва някого, но пловдивчани вече изпитват крайна нетърпимост към хората, които тласкат града към екологична катастрофа. Въпросът е дали този път ще има задържани виновници за гъстия дим, замърсяващ въздуха в района. 

Вертояно отговорът е отрицателен, тъй като е неделя - почивен ден. 

Объркани сте? Позволете ни да припомним:

В края на миналата година пловдивчанинът Венцислав Стоев даде кмета на район „Източен” Николай Чунчуков на прокурор, заради недостатъчните мерки за борба с паленето на гуми. Стоев тогава разказа, че как районният кмет в писмо му обяснил, че е наясно с проблема. Това „нарушение” било дело на „непълнолетни лица от ромски произход”. Те обаче не можели да бъдат заловени, защото паленето се извършвало в „часове извън работното време”.

Ако все пак се намери решение да бъдат заловени тези неуловими фантоми, глобите, които трябва да получат са между 300 и 800 лева за физически лица и от 2000 до 4000 лева за юридически такива.