Професор икономист твърди, че полетът му бил забавен, защото съседна пътничка помислила, че уравненията, които решава, може би са знак, че е терорист, пише в. "Гардиън", цитиран от clubz.bg.

Гуидо Мензио, професор по икономика в Кралския университет в Онтарио, Канада, решавал диференциално уравнение преди полета от Филаделфия до Сиракюз, когато седяща до него жена помислила знаците за арабско писмо и незабавно алармирала екипажа на самолета с подозрения за тероризъм.

Говорителят на авиопревозвача "Америкън Еърлайнс" Кейси Нортън казва, че екипажът е следвал протокола за отношение към болни пътници, като претекст да проверят обвиненията за тероризъм, които се оказали недостоверни.

Във фейсбук Мензио описва своето невероятно преживяване в сегашно време.

"Пътничката, седяща до мен, вика стюардесата, дава ѝ бележка. 

... Самолетът, готов за излитане, се връща на гейта, спътничката излиза, а Мензио е поканен да го напусне, където го посрещат "приличащи на агенти от ФБР мъже в черно".

... Те ме питат за съседката ми, аз им казвам, че не съм забелязал нищо странно. Те ми казват, че тя ме е помислила за терорист, защото съм писал странни неща в бележника си. Водя ги в самолета и им показвам уравненията."

Мензио, който е италианец и е с къдрава, черна коса, казва пред АП, че първоначално си помислил, че са се опитвали да разберат нещо повече за евентуалната болест на съседната пътничка.

"Вместо това те ми казват, че жената е била притеснена, че съм терорист, защото пиша странни неща в бележника си."

Пред "Вашингтон пост" професорът допълва, че отношението към него е било любезно, но е смутен от това, че системата може да бъде задействана от хора, които изобщо нямат представа за какво става въпрос.

Страхове сред пасажерите предизвикаха проблеми пред авиолиниите през последните седмици. Миналия месец пък иракски студент, който говорел с чичо си по телефона на арабски език, бе свален от самолет на "Саутуест еърлайнс", след като съседен пътник алармирал екипажа за опасност от тероризъм.

Още новини четете ТУК

TrafficNewS.bg