Пожарната минава без проблем, нито една кола не шофира по аварийната лента, всички правят път и никой не кара зад пожарната и патрулната кола. Всичко е точно, ние сме европейска държава.

Как ви се струва това? Невъзможно? Абсурдно? Или просто шега? Всъщност това е убийствен сарказъм на човека, заснел това видео, което се разпространява в интернет. На него ясно е запечатано как пожарната се опитва да премине по аварийната лента на матистрала Тракия. "Опитва" даже не е точна дума. Пожарната се мъчи да премине. 

Коментарите под видеото ще оставим без коментар:

"Половината не са адекватни и не знаят къде се намират... Книжките се раздават в снаксове от поне 5-10 години и това е причината за това, което гледаме в видеото..."

"Няма нищо общо това как се изкарват книжките. Проблемът е, че няма наказания и след като цари беззаконие по пътищата, много хора си правят каквото искат, както виждаме всеки ден."

А читател на TrafficNews.bg, който ни изпрати видеото, направо пита: "Не е ли възможно да се глобят заснетите в този клип, които пречат на пожарната и най-вече, които карат в аварийната лента преди и след патрулката?"

На нашия читател ще припомним, че миналата седмица депутатите от транспортната комисия одобриха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвежда глоба от 1000 лв. и взимане на книжката за три месеца за шофиране в аварийната. Тъкмо си казахме: Най-после!, и днес... експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев отсече, че санкциите, които се предвиждат за шофиране в аварийната лента на магистралата, били "неоснователно строги". И се впусна в обяснения, че при неправилно изпреварване глобата е 20/30 лева, а от това нарушение имало много повече загинали, отколкото при движението в аварийната лента...

Е, на господин експерта ще му пожелаем да не дава бог да се наложи пожарна кола да гаси пожар в дома му и да й се налага да мине по аварийна лента. Или линейка да бърза за негов близък и да й се налага да мине по аварийна лента. Такива ми ти работи...

Впрочем номерата на повечето автомобили, спокойно джиткащи през аварийната, се виждат доста добре.