Измамници, влизат в ролята на купувачи в OLX и крадат данни от дебитни карти на потребители. Това се случва като отказват стандартна доставка от утвърдените куриерски фирми и искат продуктът да бъде пратен през OLX доставка – такава услуга обаче на съществува. Резултатът е кражба на данни от дебитни карти!

За поредната онлайн измама TrafficNews научи от двама различни потребители на сайта за онлайн покупко-продажба на стоки.  Ето какво разказват те за аферата:

Потърпевшият потребител разказва, че непозната жена му писала във Вайбър с идеята да получи повече информация относно продукт, който той предлага в сайта OLX. След като става ясно, че стойността и качеството на продукта устройват жената и тя декларира желание, че иска да го закупи. До този момент нещата изглеждали съвсем нормално, докато жената не пожелала да получи покупката си с OLX доставка:

 „Понеже не бях запознат с тази услуга-поисках информация, като веднага ми бе даден линк към „сайта на OLX“, или поне с логото на OLX, с подробна информация какво представлява услугата! Не намерих нищо съмнително, а за мен нямаше никакво значение как купувача иска да си получи стоката, затова бях склонен да се съглася с процедурата“ , разказва самият той. 

След известно време измамницата му предоставя друг линк, където е описана неговата стока, цената от 95 лева, на която се предлага продуктът, и форма за попълване, където  трябва да въведе данните на дебитната си карта с всички подробности, включително и секюрити кода! 

Тук ми светна първата лампа, но попълних всичко и натиснах, за да получа потвърдителен код по телефона. Първо, никъде не си бях попълнил телефон, нито име или адрес. Зачудих се как ще разбере системата номера на телефон да прати кода. Изчаках 5 минути, но не дойде никакъв код, изчаках още половин час-пак същото. Реших да се свържа обратно с купувача“, споделя той.

Мошеникът го съветвал да изпробва да попълни данните на друга дебитна карта, с която разполага. Тук дошъл моментът, в който съмнението надделяло, и продавачът се отказал да предоставя повече лична информация.

Това си е чиста схема за източване на чужди карти! Ако не се бях усетил, някой щеше да се разплаща с моите пари. Добре, че в случая използвах виртуална карта за онлайн банкиране, която е винаги празна, точно заради такива случаи“, казва той.

Снимки от страницата, свързана с измамите:

 

 

Репортер на TrafficNews се свърза с ПР отдела на сайта OLX, за да потърси официалното им становище по темата. Вижте какво разказват те:

Препоръчваме да се обръща повече внимание на уебсайтове, които изискват банкова информация. Експертите предупреждават потребителите да бъдат особено бдителни при различни опити за атаки на банковата им информация и личните им данни.

Явлението се нарича „фишинг“ и е най-честата форма на измама в онлайн среда, която в последните месеци на 2020 бележи ръст и на българския пазар. „Фишинг“ се превежда като „онлайн риболов на данни“, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат определени суми. Потребителите биват примамвани и убеждавани да оставят личните си банкови данни. 

OLX напомня, че платформата не предлага онлайн разплащания и транзакции през самия сайт. Заплащането на артикулите, продавани от потребители на OLX и доставени чрез куриер, никога не се извършва онлайн, а чрез наложен платеж при получаване и проверка на пратки от куриер (Speedy, Български пощи). Не се изисква номер на карта или CVV/CVC код, сумата се заплаща в брой или преведена директно в IBAN на банковата сметка на потребителя, след като той приеме поръчката, получена в раздела Доставка чрез OLX.

Как бихте могли да се предпазите от опити за измами?

Последните, най-чести опити за измами можете да разпознаете по това, че организаторите се опитват да „изнесат“ разговора с продавача извън официалния канал за съобщения в платформата. В момента, в който потенциален купувач ви насочи към друг канал на комуникация (SMS или друго приложение за съобщения) различни от официалните съобщения в OLX, то това със сигурност е сигнал за нередност. „Съветваме потребителите да бъдат много внимателни къде оставят банковите си данни и винаги да поддържат разговора на лични съобщения в платформата, за да можем да им помогнем в случай на измама“, апелират от платформата.

OLX съветва потребителите да се свържат спешно с екипа за обслужване на клиенти, в случай че претърпят опит за фишинг, чрез официалната форма за обратна връзка на сайта или чрез лично съобщение на Facebook страницата ни.

 

Припомняме Ви, че преди време ви разказахме за няколко подобни случая, в които измамници прилагаха какви ли не креативни методи, за да източват данни и да разполагат неправомерно с тях:  

Бум на измамите в нета! Крадат лични данни чрез фалшиви обяви, продават стоки с "огледални" сайтовеОт началото на годината в Пловдив има засечени над 20 случая, потърпевши са и големи компании

Внимавайте: Жена мами потребители на Фейсбук с фалшива игра, много се вързахаВзимаш 1000лв., ама ѝ връщаш 500лв! Оферта?

Търся офис асистент, заплата 2 хил. лева! Мошеници крадат лични данни с фалшиви обяви на голяма пловдивска компанияИкономическа полиция започна проверка