Общински полицаи станаха герои в поредната нагледна ситуация от Параграф 22 в родната ни действителност. Двамата униформени днес бяха тръгнали на хайка за неправилно спрели автомобили в центъра на Пловдив. След обиколка около зоната на Понеделник пазара, те все пак успяха да на набележат жертвите си. Няколко автомобила са били паркирали в дясната лента на пресечката, която излиза на „Цар Борис III Обединител”. В този момент униформените паркирали по същия начин колата си, и то в насрещното до изхода на паркинг, разказва читател на TrafficNews.bg.

„Господата полицаи слязоха от колата си, която бе паркирана неправилно, и започнаха да пишат и пишат”, казва нашият читател. Той пита докога ще се мери с двоен аршин.

„Не може от полицията да глобяват автомобили за паркиране, а те да спират по същия начин до тях”, пише още той.

Кратка справка в Наредбата, която регламентира колите със специален режим на движение, показва следното:

Чл.3 (ал.3) Специалният режим на движение на моторните превозни средства се използва само при служебна необходимост и във връзка с изпълнението на задачи, произтичащи от спецификата на дейността.

Чл. 5 (ал.1 т.4)  да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на Закона за движението по пътищата, като през това време той подава само син или червен светлинен сигнал. 

Чл 5 (ал.2) Разпоредбите по ал. 1 не освобождават водачите на моторни превозни средства със специален режим на движение, както и водачите на съпровожданите от тях автомобили от задълженията да управляват и да се движат по безопасен начин.

С други думи нарушенията на патрулката са поне две , ако се приеме, че това спиране според водача произтича от спецификата на дейността. От наредбата се вижда, че за да спре по подобен начин колата трябва да подава светлина сигнализация. В случая автомобила, дори не е пуснал и аварийните си светлини.