Пловдивски таксиметрови шофьори и превозвачи влязоха в скандал със зам.-кмета по транспорт Златин Велев в залата на Общинския съвет в началото на днешната сесия. Конфликтът е породен от новия данък такси и таксите, които трябва да се плащат от таксиджиите, за да извършват своята дейност през следващата година.

През септември ОбС прие данъкът да бъде 750 лева, а днес общинските съветници трябва да гласуват начина, по който ще се вади разрешителното.

Председателят на Асоциацията на таксиметровите шофьори Георги Ряпов излезе на трибуната на ОбС и заяви, че всички тези промени, които бяха приети, ще доведат до масови фалити в таксиметровия бранш. Той припомни, че данъкът от 750 лева бе приет на „тъмно”, тъй като цяло лято се говореше за 300 лева налог, а в последния момент беше увеличен двойно. Несериозно било сравнението и с фризьори и фотографи, които плащали сходен патент, тъй като техните разходи били много по-ниски.

Според Ряпов местните разходи на един шофьор възлизат около 3000 лева, което налагало хората да работят по 12 – 15 часа. Той каза още, че само в София данъкът е по-висок, а във всички сходни на Пловдив градове налогът е по-нисък, но въпреки това и в тях ще има протести.

След изказването на Ряпов таксиметровите шофьори и зам.-кметът по транспорт се сблъскаха в кулоарите на местния парламент. Те зададоха редица въпроси на Златин Велев относно начина на плащане и стойността на сумите. Велев им обясни, че законодателно те не могат да свалят данъка, тъй като той трябва да се приеме до 30 септември за следващата година. Това, което са направили от Общината, е да дадат възможност за разсрочено плащане, като всеки таксиметров шофьор може сам да прецени на колко месеца да го разпредели.

Оказа се обаче, че за всяка вноска той трябва да заплати 34 лева за стикера на автомобила, което меко казано предизвика гнева на превозвачите. Те се заканиха, че ще изкарат 1000 коли в града и протестите няма да спрат, докато не се направят нужните промени.

 TrafficNews.bg