Чешма, която няколко пъти бе обект на вандалски прояви, отново е обезобразена и оставена в почти нефункционален вид. Едва един от чучурите ѝ работят, докато останалите са безпощадно отрязани или премахнати с друга груба сила. 

Става дума за чешмичката на ул. "Капитан Райчо" с кръстовището на "Леонардо Да Винчи". Неотдавна тя беше напълно ремонтирана, тъй като миналата година бе застигната от подобна съдба. Въпреки че неотдавна чешмата бе върната в предишния си блясък и утоляваше жаждата на пловдивчани неуморно, днес вече е осакатена и е въпрос на време и последният ѝ чучур да бъде изтръгнат или да пресъхне. 

Впрочем, това бе една от единствените функциониращи чешми в района, който поема огромен човекопоток заради непосредствената близост с Главната улица на Пловдив. Освен нея, хората могат да поят вода и от една чешма в началото на Цар-Симеоновата градина. Новите модерни съоръжения, замислени като водоизточници и монтирани пред сградата на Операта, както и до северозападния изход на Пощата, отдавна не работят. 

В района на ТЦ "Гранд" има и една чешма в т.н. "Ботаническа градина", ситуирана на метри от търговския център, но и тя е пресъхнала далече във времето. Работещи чешми в междублоковите пространства също липсват, съответно изпочупената бе единствена алтернатива за хиляди хора ежедневно. 

Дали и кога ще бъде възстановена чешмата, остава отворен въпрос в ръцете на благодетели, дарители и на градската управа. А дали вандалските актове ще спрат и ще може да се порадваме и на други водни източници, така нужни при нажежаващите се температури в града под тепетата... е резултат, който зависи от всички нас. 

Безспорно е необходимо да бъде засилен контролът и авторите на подобни поругавания да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Неразбираема остава подбудата им да унищожат сред единствените безплатни блага в града, служещи за удовлетворяване на жизненонеобходими потребности.

Ако изникваха нови чешми със същата скорост, с която се унищожават съществуващите, Пловдив наистина нямаше да е жаден за вода. Засега обаче изглежда, че градът просто се примирява с обезобразяването и разрухата!

Неработещи чешми на Главната:

Неработеща чешма в градина на ул. "Родопи":

Неработеща чешма до детска площадка и игрище зад блоковете на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и "Източен":

Неработеща чешма в Цар-Симеоновата градина, полуработеща /в парка има още две функциониращи/: