Плажуващите, които пътуват с километри до приказният плаж Иракли, очевидно са решили да обявят бойкот на концесионерите. 36 лева е цената на комплекта - чадър с два шезлонга,

 но броят на желаещите да ги платят клони към нула.

 

За сметка на това пък неохраяемата зона е пълна с туристи. 

На тях им се налага да вървят минум 1 - максимум 3 километра, за да си осигурят място за собствения чадър и хавлия, но очевидно всички те са готови да платят цената на спокойствието. 

Местността Иракли е едно от малкото райски кътчета в България, които са останали все още недокоснати от човешка ръка и незастроени с модерни и големи хотели. Природата е все още девствена и запазена. Плажовете са пусти и безлюдни, без наредени чадъри и заведения по плажната ивижа. Именно това прави Иракли изключително красиво и романтично място. Много ентусиасти търсещи истинско усамотение и спокойствие ходят на Иракли, за да избягат от блъсканицата в големите курорти.

 Въпреки отпора, който десетки хора дават от години, цивилизацията бавно, но сигурно настъпва. Краой брега вече се издига комплекс от десетина каменни къщи, а част от плажа е даден на концесия.  

Иракли се намира на около 3 км. от село Емона и на 9 км от Обзор в община Несебър. Той е защитена местност, обявен за такава през 1994 година и е част от едноименния резерват. Към неговата територия се причисляват уникални видове растения, които са включени в списъка на Червената книга и са застрашени от изчезване. Някои от тях са морски ранилист, пясъчна мечка, морски ветрогон, понтийска ведрица и други. Крайбрежната ивица на Иракли е дълга почти 3 км.

Снимки: Севдалина Пенева,Десант