Пет нови случаи на заразени с хепатит А са регистрирани в циганските квартали „Столипиново“ в Пловдив и „Лозница“ в Асеновград през изминалата седмица. Това съобщи дежурен служител в Регионалната здравна инспекция, цитиран от радио Фокус.

По думите му до 2 декември заразените в циганския квартал в Асеновград са били 104 души, като броят им се е увеличил с един, а в циганския квартал „Столипиново” в Пловдив са били 145 души, като за седем дни болните вече са 149.

До 17 ноември броят на заразените с хепатит А беше 235-ма, а до 8 декември те вече са 254. Данните сочат, че разпространението на вирусното заболяване в циганските махали в Пловдив и Асеновград намалява значително, но продължават да се регистрират единични случаи. Все повече случаи на хепатит обаче се отчитат в карловските села.

Дежурният в Регионалната здравна инспекция в Пловдив припомни, че трябва да се спазва строга лична хигиена, за да се избегне и предотврати зараза.

Първите случаи на заразени с хепатит А в ромския квартал „Лозница” в Асеновград бяха регистрирани на 14 май, а в ромския квартал „Столипиново” в Пловдив – на 15 юни.

Припомняме ви, че тази седмица момче от 11 клас на Търговската гимназия също бе приет в болница с хепатит А

Майката на ученик от същото учебното заведение твърди, че не само тя, а и много други родители, както и ученици се опасяват от възможна епидемия и по-нататъшно предаване на заразата в семейната среда. 

В същото време ръководството на Националната търговска гимназия не отрече за случая на хепатит А, или както е по-популярен - жълтеница, който се оказа, че е регистриран в 11 "Д" клас. Според тях обаче са взети всички необходими мерки за предотвратяване на заразата.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg