35-годишната Анета Янева от Велико Търново всеки ден бута инвалидната количка на сина си Пресиян по 4 км, за да може момчето да учи.

Майката живее с двамата си сина - 15-годишния Пресиян и 5-годишния Божидар, в отдалечен великотърновски квартал, съобщи Нова телевизия.

Всеки ден от 8 години, жената бута инвалидната количка на по-голямото момче, което е с тежка форма на мускулна дистрофия и 100 процента инвалидност, по 4 километра, за да може Пресиян да посещава училище. Малкият Божидар пък ходи на детска градина.

Съпругът на Анета е на легло и за него се грижат роднини.

"Получи мозъчен кръвоизлив. Едната половина на тялото му беше парализирана. Но сега прави движения, даже докторите се изненадаха, че толкова бързо се възстановява. Трудно е, но не се предаваме. Борбени сме, това е всекидневие. Първо оставяме малкия на градина, след това баткото на училище", обяснява младата жена.

Тя споделя, че много държи Пресиян да се образова.

"Аз му казах сам да избира дали да учи или не. Аз пак ще го гледам. Той ми каза - мамо, аз искам да уча с децата. И така", допълва майката.

Анета се издържа с пенсията на болния си син и детските надбавки - общо 970 лв. Не се оплаква, но има нужда само от едно – общинско жилище в близост до учебните заведения на децата й.