Пловдивчани не спират да се борят с ужасния трафик в града. Според някои задръстванията се образуват поради огромния брой автомобили, за които пътните артерии в града под тепетата не са пригодени.

Модерно стана да се обвиняват и така наречените „умни“ светофари, към които гражданите имаха големи очаквания към тях да облекчат движението по най-натоварените трасета в Пловдив.

До голяма степен това не се случи. Освен външни фактори, които не зависят от шофьорите, често ставаме свидетели на огромни задръствания, осъществени с "любезното" съдействие на участниците в движението.

Такъв е и случаят, за който сигнализира читател на TrafficNews.bg. Той ни изпрати кадри от едно от най-натоварените кръстовища в Пловдив, а именно това на бул. “Източен“ и бул. „Санкт Петербург“. При слизане от надлеза шофьорите, които желаят да извършат ляв завой в посока стадион „Ботев“, би трябвало да се престрояват в лява лента.

На практика обаче левият завой често се извършва от средните ленти, което блокира праводвижещите се. Шофьорите, които предприемат забранената маневра целенасочено не се престрояват вляво, тъй като обичайно трасето е изключително натоварено и има дълги колони от автомобили.

Така „надхитряващите“ системата на цената на груби нарушения на пътните правила, всъщност затрудняват движението в пъти повече от техническите регулативни средства.

Тяхното поведение на пътя може да доведе до сериозни пътни произшествия, тъй като навлизайки в кръстовището те правят рязка маневра, приближавайки се от една страна плътно до колоната влято, а от друга - оставайки на пътя на праводвижещите се.

Оставаме на вас да прецените дали спестените 5 минути си струват риска. За нас той със сигурност не е оправдан.

Ето кадри и от нарушенията на горепосоченото кръстовище, превърнали се в ежедневие: