Пловдивчани в повече или просто неандерталци, на които им убягва идеята за еволюция? Кои са хората, които неуморно крадат цветя в центъра на Пловдив и унищожават чуждите градини? Това се пита в задачата, в която неизвестни са само извършителите, но не и мащабите на наглостта им.  

Жители на ул. "Петко Д. Петков" 39 от две години се опитват да облагородят градината пред блока си. Собственичка на апартамент в един от входовете непрекъснато засява различни видове флора и носи на ръце ежедневно бутилки, за да полее градината, която не разполага с поливна система и никой, освен гражданите, не се грижат за нея. 

Тази седмица жената забелязва, че половината ѝ растения, сред които детелини и делфиниум, са изкоренени. 

"Не разбирам какъв човек трябва да си, за да унищожаваш градина, за която се полагат усилия за облагородяване и в крайна сметка предназначението ѝ е да радва всички преминаващи", коментира жената пред TrafficNews

Ден по-късно съвсем случайно вижда цветята си, засадени в друга градина, на няма и 100 метра разстояние от адреса. Става дума за площите около новоизградения паркинг между ул. "Граф Игнатиево" и "Борислав". 

"Не знам колко нагъл трябва да си, за да унищожиш една градина, да присвоиш цветята и да ги засееш на метри. Съвсем отделен е въпросът дали ще оцелеят след тази вандалщина, тъй като ние сме ги посадили и сме се грижили неуморно за тях", посочи жената. Тя е категорична, че няма да се саморазправя и да изкоренява отново цветята, местейки ги на оригиналните им места, защото така буквално ги обрича на смърт.  

Оказва се, че предходната година градината е унищожена по сходен начин, а цветята отново са преместени от готованците на същия адрес. Този път пловдивчани, опитващи се да облагородят предблоковото пространство, са оставили бележки и се надяват набезите да престанат. 

"Мястото, където засявам растения е оградено с въже, точно за да отбележа, както на "Паркове и градини", така и на недобросъвестни граждани, да не изкореняват, подрязват или унищожават растителните видове. Уви, за неандерталци, бариери няма", посочват от входа. 

Откраднатите цветя вече изтръгнати и засадени на ново място: 

Градината, от която са откраднати цветята, вече цялата на дупки: