Един от най-влиятелните ромски барони Христо Върбанов - Ицо Папата, се готви предсрочно да излезе от Софийския централен затвор, съобщава БЛИЦ, цитирайки жертвите му. В началото на 2014 г. той бе осъден на 6 години затвор за изнудване на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов, но подушва свободата преди дори да е излежал и половината от наложеното му наказание. Нещо повече - Методиев тихомълком е бил преместен от Софийския централен затвор в затворническото общежитие от открит тип в Казичане, където са настанени лица, осъдени за по-леки престъпления.
 
Твърди се, че в основата на трансфера е управата на Софийския централен затвор в лицето на Йолант Йорданов. Именно пред неговата къща в Костинброд е засичан шуреят на Папата - Асен Василев.

Очевидци твърдят, че Василев е ходил на гости с пълни чанти, в които едва ли е имало само компоти и буркани с мед.

Милостивата управа на Софийския централен затвор глези Папата като ВИП посетител и задоволява капризите му. Той е пускан в отпуск почти всеки месец. 

Пострадалите от деянията на Папата недоумяват как и защо началниците на затвора смятат да съдействат на Папата за предсрочното му пускане от килията, при положение, че срещу него има и висящо дело за ръководител на организирана престъпна група.

За случая е уведомено и ръководството на Прокуратурата, а жертвите на Папата са готови да потърсят правата си и в Страсбург, ако българските власти не им обърнат внимание.

Шуреят на Ицо Папата - Асен Василев е чест гост в дома на къщата на шефа на затвора Йолант Йорданов в Костинброд.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg