Неправилното паркиране не е необичайна практика в Пловдив. Особено на места, където уличният трафик и потокът от пешеходци са изключително интензивни. Даваме ви поредния пример на нарушители, който ни изпрати читател на TrafficNews.bg.

Картината пред Медицинския университет в Пловдив всекидневно е една и съща. Пешеходната пътека на главния вход непрекъснато се превръща в стоянка за таксита за малко спрели други автомобили. Това прави впечатление на гражданите, които минават от там, както и на работещите и студентите във ВМИ. Те вероятно са запознати със Закона за движение по пътищата, според който в една от точките е записано, че спирането за престой и паркирането са забранени на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях. Вероятно обаче това не присъства в шофьорските принципи на тези двама водачи, които най-безцеремонно са спрели върху „зебрата“ и възпрепятстват преминаването на пешеходци и влизащи в двора на МУ автомобили.

 

Все пак припомняме, че за нарушителите има санкции, макар и не много големи като суми. Чл. 183 (4), т. 8  от Закона за движение по пътищата предвижда само 50 лева глоба за неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходната пътека, на спирка на обществен транспорт или кръстовище. Отделно се отнемат 6 точки от контролния талон. Разбира се, за целта трябва и съответният орган да следи дали се спазват правилата, но това е отделна тема за коментар.