"Син парцал, гнусен, нацистка свастика", с тези думи Николай Ангелов от Пловдив гори флага на НАТО.

Ангелов е заснел видео, на което изразява омраза към целия съюз НАТО, поругавайки един от символите му - тъмносиният флаг с компас, символизиращ мир. 

Мъжът е решил да подклажда омраза и насилие към Запада с изключително циничен клип, изпълнен с обиди и манипулативни препратки към историята. 

"Нацистите са се рембрандирали, това са същите, които се клали през Втората световна война", крещи Ангел.

На кадрите, които снима сам, се вижда как подритва знамето на НАТО по главната улица на Пловдив, бърше с него кошове за боклук, след това го пали и го изгаря, с апел "Смърт за НАТО, смърт на американския колонизатор, нека всички горят", "Нека така изгори евроатлантическия фашизъм" и прочие. 

Ангел обяснява, че изгарянето на флага се случва в друга част на Пловдив, защото забележете - на Главната му направили забележка. 

Според Наказателния кодекс престъпление е само опетняването на знамето на България и Европейския съюз. То се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева. Тук обаче говорим за символа на Организацията на Северноатлантическия договор*, който не е обект на защита от законите ни. 

Според чл. 162 обаче, който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

--- 

НАТО, или Северноатлантическият договор, е международна военна организация, създадена през 1949 година. Тя има за цел да осигури колективната отбрана и сигурност на своите членове. Членовете на НАТО се състоят от 30 страни, предимно от Европа и Северна Америка. България е член от 2004 г. 

Основната цел на НАТО е да осигури колективна отбрана, което означава, че атака срещу един член на организацията се смята за атака срещу всички. Това се осъществява чрез принципа на колективната отговорност, изразен в член 5 от Договора, който предписва, че атака срещу един член на НАТО ще бъде разглеждана като атака срещу всички.

НАТО има също така и други задачи, като насърчаване на политическата и военна сътрудничество между членовете си, подпомагане на мирното решаване на конфликти, подобряване на военната подготовка и способности на членовете, както и насърчаване на демократичните ценности и правата на човека.