Глутница бездомни кучета обикаля необезпокоявана из Карлово от седмици, сигнализират местни жители. По думите им, животните често показват агресия. Хората подали множество сигнали в местната администрация, но действия не били предприети. 

Много от жителите на Карлово са притеснени, че могат да бъдат нападнати. Други твърдят, че кучетата вероятно са изоставени и обвиняват съгражданите си в безстопанственост. Едно от най-опасните места е стадионът, където всяка сутрин се събират около 20 аргесивни кучета. 

Възмутени от бездействието на общината, някой дори са решили сами да се справят с проблема. Карловци сигнализират в социалните мрежи, че за пореден път на територията на града е разпръсната отрова. За съжаление, жертва на крайните мерки е станала домашна котка. 

"Не можа да преживее и един час и умря в адски мъки", коментира разгневеният й стопанин.

Карловци споделят също, че не могат да подадат сигнал до отдел "Екология", тъй като никой не отговаря на дежурния телефон. Млада жена успяла да изпрати писмен сигнал, но към настоящия момент единственият отговор, който е получила, е, че той ще бъде разгладат. 

"С нетърпение очаквам реакцията на общината, като разбрах, че по този въпрос отговорят не един, а цели двама души“, пише във Фейсбук жената. 

Наш репортер също направи опит да се свърже със служителите на отдела. За съжаление, той бе неуспешен. Обърнахме се за коментар и към заместник-кмета на Карлово Стойо Карагенски. По думите му, проблемът с бездомните кучета трябва да бъде решен на много по-високо ниво.

"Съгласно нормативните актове, във всяка община трябва да има кучкарник. Ние се стараем да направим каквото можем в рамките на бюджета, с който разполагаме. Тази година той е 20 000 лв. Имаме договор с частна фирма, която залавя, кастрира и връща домашните кучета. Ако направите по-сериозно проучване обаче, ще забележите, че около 65 процента от общините нямат възможност да спазят законовите разпоредби," коментира пред Plovdivnow.bg Карагенски. "Така се стига до парадокс, в който държавата издава нормативни актове, но не осигурява финансиране на общините за прилагането им на местно ниво", допълни той.

Карагенски сподели, че в много карловци го търсят за съдействие за справяне с проблема с агресивните животни. 

"Доколкото знам, в съседната община Сопот хората са прибегнали до по-отчаяни и нехуманни мерки, а именно да тровят агресивните животни. Лично аз изпитвам възмущение от факта, че животът на едно куче често се оказва по-ценен от този на един човек. Всички останахме потресени от случката, при която питбул нападна и уби малко дете. Наскоро научих, че детето отдавна е погребано, но кучето е още живо. За съжаление, ние не можем да разпоредим евтанизирането на тези животни", споделя още той.

Заместник-кметът разказва и за друга случка, при която малко дете паднало на земята, докато играело на детска площадка в Карлово. В този момент към него се засилило куче. Слава Богу, бащата на момиченцето също се затичал към него и успял да стигне преди животното.

"Представете си какви щяха да са последствията, ако кучето бе стигнало първо", възмущава се той и споделя, че за да бъде изкоренен проблемът, е нужно предимно адекватно финансиране съгласно изискванията към общините. 

Снимки: Фейсбук